Съветът за сигурност на ООН не можа да постигне съгласие

...
Съветът за сигурност на ООН не можа да постигне съгласие
Коментари Харесай

Съветът за сигурност на ООН не можа да постигне съгласие за военната операция на Турция в Сирия

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации не можа да реализира единодушие по отношение на настъплението на Турция в Сирия. Европейските страни желаеха прекъсване на военните дейности, а сирийския съдружник Русия прикани за въздържаност и директен разговор сред двете страни, съобщи Асошиейтед прес.

Европейските страни в Съвета за сигурност свикаха закрито съвещание с желанието да бъде реализирано единодушие за декларация по въпроса за военната интервенция на Турция, подхваната след неочакваното решение на американския президент Доналд Тръмп да изтегли войските на Съединени американски щати от Североизточна Сирия.

Съединени американски щати предложиха изказване, изразяващо "сериозна паника ", призоваващо за отбрана на гражданското население и настояващо Турция да употребява дипломация, а не военни дейности, споделиха дипломати.

Руският дипломат в Организация на обединените нации Василий Небензя обаче съобщи пред кореспонденти по-късно, че възможна декларация на Съвета за сигурност би трябвало да вземе поради и други аспекти на сирийската рецесия, а освен турската интервенция и да упорства за неотложно преустановяване на "незаконното военно наличие " в Сирия.

Европейските страни оповестиха свое изказване след съвещанието, в което приканиха Турция "да приключи едностранните военни дейности ". Според тях интервенцията заплашва напредъка на интернационалната коалиция в битката с групировката "Ислямска страна ", подкопава стабилността на района и утежнява "страданието на гражданското население ".

Американският дипломат в Организация на обединените нации Кели Крафт сподели, че Тръмп е "дал пределно ясно да се разбере ", че Съединени американски щати "по никакъв метод " не поддържат решението на Турция за военно навлизане в Сирия.

Тя съобщи пред кореспонденти, че Тръмп е подчертал пред турското държавно управление, че то носи "пълната отговорност " за отбраната на кюрдите и религиозните малцинства и за това да подсигурява, че бойците на "Ислямска страна " ще останат в пандиза и групировката няма да се възроди. Крафт сподели, че в случай че Турция "не направи това, ще има последствия ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР