Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри резолюция, настояваща за

...
Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри резолюция, настояваща за
Коментари Харесай

ООН прие резолюция за 30-дневен мир в Сирия, нова атака рани над 50 души

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации единомислещо утвърди резолюция, настояваща за 30-дневно преустановяване на огъня в цяла Сирия.

Целта е доставянето на филантропична помощ и евакуация на заболели и ранени, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Приетият текст "изисква всички страни да спрат неотложно военните дейности в Сирия за период от минимум тридесет следващи дни ", откакто през последната седмица при въздушни удари в бунтовническия анклав Източна Гута починаха над 500 души.

Турция: Русия и Иран да озаптят сирийския режим в Източна Гута

Нови удари в Сирия, Русия изиска привикване на Секретен сътрудник

Последните две денонощия в Сирия - най-кървавите от 2013-та насам

Американската непрекъсната представителка в Организация на обединените нации Ники Хейли разкритикува Русия, че е забавила приемането на резолюцията и съобщи, че е можело да бъдат избавени човешки животи, в случай че тя е била призната по-рано.

"Всяка минута, в която Съветът чакаше Русия, човешкото страдалчество ставаше все по-голямо ", сподели тя.

Русия няма да разреши случайна интерпретация на резолюцията за определяне на помирение в Сирия и упорства Съединени американски щати да спрат заканите против Дамаск, съобщи съветският непрекъснат представител в Организация на обединените нации Василий Небензя, представен от ТАСС.

Москва призна за десетки ранени руснаци в Сирия

Съединени американски щати умъртвили руснаци с въздушни удари в Сирия

Той изрази паника по отношение на обществени изказвания на обособени публични лица на Съединени американски щати, заплашили с експанзия против суверенна Сирия.



"Незабавно предизвестяваме: няма да допуснем случайна интерпретация на преди малко признатата резолюция, настояваме тази безотговорна изразителност да спре и вместо това да обединим старания за споразумяване на спора въз основа на резолюция 2254 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ", сподели дипломатът.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш приветства резолюцията.

Гутериш чака резолюцията да бъде изпълнена неотложно и да се съблюдава. Организация на обединените нации е подготвена да извърши своята част от работата, се споделя в изказването.

Държавният департамент на Съединени американски щати също упорства за неотложно осъществяване на резолюцията.
 Антониу Гутериш Антониу Гутериш
Документът не е кротичък контракт за Сирия

и текстът му е напълно с филантропичен темперамент, акцентира шведският дипломат Олоф Скоог, който внесе проекторезолюцията, дружно с кувейтския си сътрудник.

В договарянията западняците отхвърлиха съветското искане всеки ескорт с филантропична помощ да получава зелена светлина от Дамаск.

Джихадистките групировки "Ислямска страна " и "Ал Каида " не са предпазени от резолюцията. По искане на Москва в режима на прекъсване на огъня не влизат и "други лица, групировки и формирования, свързани с "Ал Каида " и "Ислямска страна ", както и терористични групировки, избрани като такива от Съвета за сигурност ".

Тези изключения могат да доведат до спорни тълкования, защото Дамаск дефинира като "терористи " подкрепяните от Запада бунтовници, означиха наблюдаващи.

Резолюцията приканва и за неотложно повдигане на обсадите на обитаеми зони, в това число Източна Гута, Ярмук, Фуа и Кефрая.

Силите на Асад започнаха да влизат в Африн

Турция и Съединени американски щати се схванаха да не се атакуват в Сирия

Изненадващ удар на Израел против силите на Иран в Сирия

Междувременно тази нощ при размирен обстрел от Източна Гута са ранени 51 цивилни в Дамаск.

Четирима мирни поданици са починали, заяви съветският Център за сдобряване на враждуващите страни в Сирия, представен от ТАСС.

"За едно денонощие от регионите под контрола на противозаконни въоръжени формирования в Източна Гута бяха изстреляни 27 снаряда и две ракети по региона на Дамаск и обитаеми места в провинция Дамаск ", сподели центърът.

Сирийският център за наблюдаване на правата на индивида заяви, че военни самолети са блъснали Източна Гута в събота вечерта, минути откакто Съветът за сигурност на Организация на обединените нации одобри резолюцията.

От една седмица сирийското държавно управление и неговите съдружници са подложили региона на масирани бомбардировки.

След станалото в Сирия през последните дни доста хора в Туитър приканиха войната и насилието в страната да спрат и споделиха фотоси на най-малките жертви на войната - децата.

Over 400 above people have been killed in #Syria sham and still going on 150 of them were children
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР