Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри резолюция, настояваща за

...
Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри резолюция, настояваща за
Коментари Харесай

Съветът за сигурност на ООН настоя с резолюция за 30-дневно спиране на огъня в Сирия

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации единомислещо утвърди резолюция, настояваща за 30-дневно преустановяване на огъня в цяла Сирия за доставянето на филантропична помощ и евакуация на заболели и ранени, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Приетият текст " изисква всички страни да спрат неотложно военните дейности в Сирия за период от минимум тридесет следващи дни ", откакто през последната седмица при въздушни удари в бунтовническия анклав Източна Гута починаха над 500 души.

Целта е да се обезпечи опция за " доставка на филантропична помощ " на популацията и за " евакуация на тежко болните и ранените ".

Американската непрекъсната представителка в Организация на обединените нации Ники Хейли разкритикува Русия, че е забавила приемането на резолюцията, и съобщи, че е можело да бъдат избавени човешки животи, в случай че тя е била призната по-рано. " Всяка минута, в която Съветът чакаше Русия, човешкото страдалчество ставаше все по-голямо ", сподели тя.

" Докато те протакаха договарянията, бомбите от военните самолети на Асад продължаваха да падат. През тези три дни, които ни лиши да приемем резолюцията, какъв брой майки изгубиха децата си поради бомбардировките и артилерийския огън ", добави Хейли.

Русия няма да разреши случайна интерпретация на резолюцията за определяне на помирение в Сирия и упорства Съединени американски щати да спрат заканите против Дамаск, съобщи съветският непрекъснат представител в Организация на обединените нации Василий Небензя, представен от ТАСС.

Той изрази " дълбока паника по отношение на обществени изказвания на обособени публични лица на Съединени американски щати, заплашили с експанзия против суверенна Сирия ". " Незабавно предизвестяваме: няма да допуснем случайна интерпретация на преди малко признатата резолюция, настояваме тази безотговорна изразителност да спре и вместо това да обединим старания за споразумяване на спора въз основа на резолюция 2254 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ", сподели дипломатът.

Документът " не е кротичък контракт за Сирия и текстът му е напълно с филантропичен темперамент ", акцентира шведският дипломат Олоф Скоог, който внесе проекторезолюцията, дружно с кувейтския си сътрудник.

В договарянията западняците отхвърлиха съветското искане всеки ескорт с филантропична помощ да получава зелена светлина от Дамаск.

Джихадистките групировки " Ислямска страна " и " Ал Каида " не са предпазени от резолюцията. По искане на Москва в режима на прекъсване на огъня не влизат и " други лица, групировки и формирования, свързани с " Ал Каида " и " Ислямска страна ", както и терористични групировки, избрани като такива от Съвета за сигурност ". Тези изключения могат да доведат до спорни тълкования, защото Дамаск дефинира като " терористи " подкрепяните от Запада бунтовници, означиха наблюдаващи.

Резолюцията приканва и за " неотложно повдигане на обсадите на обитаеми зони, в това число Източна Гута, Ярмук, Фуа и Кефрая.

(БТА)
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР