Съветът за сигурност на ООН единодушно гласува в петък за

...
Съветът за сигурност на ООН единодушно гласува в петък за
Коментари Харесай

ООН прекратява мироопазващата си мисия в Мали, САЩ обвиняват Вагнер

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации единомислещо гласоподава в петък за преустановяване на траяла десетилетие мироопазваща задача в Мали, откакто военната хунта на западноафриканската страна внезапно изиска от 13 000-те миротворци да изоставен африканската държава - ход, който съгласно Съединените щати, е бил проведен от съветската наемническа формация " Вагнер ", предава Ройтерс.

Краят на интервенцията, известна като MINUSMA, следва години на напрежение и държавни ограничавания, които попречиха мироопазващите въздушни и наземни интервенции, откогато Мали се свърза през 2021 година с съветската група " Вагнер ", която стои зад несполучливия въоръжен протест в Русия предишния уикенд.

Мироопазващите сили на Организация на обединените нации се приемаше, че играят жизненоважна роля в отбраната на цивилните против ислямистките бунтовници, които убиха хиляди. Някои специалисти се притесняват, че обстановката със сигурността може да се утежни, когато задачата замине, оставяйки незадоволително оборудваната войска на Мали сама с към 1000 бойци на " Вагнер ", с цел да се бори с екстремисти, които управляват елементи от територия в пустинята на север и в централната част на страната.

15-членният съвет одобри резолюция, направена от Франция, с искане задачата в събота да стартира " прекратяването на своите интервенции, прехвърлянето на дилемите й, както и проведеното и безвредно евакуиране и евакуиране на нейния личен състав, с цел завършване на този развой до 31 декември 2023 година "

Докато Съветът за сигурност гласоподава, Белият дом упрекна водача на " Вагнер " Евгений Пригожин, че е оказал помощ да се провежда напускането на мироопазващите сили на Организация на обединените нации от Мали, и съобщи, че разполага с информация, която демонстрира, че управляващите на Мали са платили над 200 милиона $ на " Вагнер " от края на 2021 година

" Това, което не е толкоз необятно известно, е, че Пригожин е оказал помощ за проектирането на това овакантяване в полза на Вагнер ", сподели представителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби пред кореспонденти. " Знаем, че висши малийски чиновници са работили непосредствено със чиновници на Пригожин, с цел да осведомят генералния секретар на Организация на обединените нации, че Мали е отдръпнало единодушието си за задачата MINUSMA. "

Говорител на държавното управление на Мали не отговори незабавно на искане за коментар.

Заместник-посланикът на Русия в Организация на обединените нации Анна Евстигнеева каза на Съвета за сигурност, че Мали е взело " суверенно решение ".

" Бихме желали да потвърдим нашата поддръжка за Бамако в устрема му да поеме цялостна отговорност и да играе водеща роля в стабилизирането на малийската страна ", сподели тя. " Русия ще продължи да оказва всестранна поддръжка на Мали за нормализиране на обстановката в тази страна на двустранна основа.

Правителството на Мали взе под внимание приемането на резолюцията и " ще бъде внимателно, с цел да подсигурява спазването " на графика за евакуиране, сподели посланикът на Мали в Организация на обединените нации Иса Конфуру пред Съвета за сигурност.

" Правителството съжалява, че Съветът за сигурност продължава да преглежда обстановката в Мали като опасност за интернационалния мир и сигурност ", сподели Конфуру. " Мали остава отворена за съдействие с всички сътрудници, които желаят да работят с нея, при съблюдаване на управителните правила на нашите държавни политики. "

Резолюцията на Съвета за сигурност упълномощава MINUSMA - " в непосредствена непосредственост " - да реагира на непосредствени закани от принуждение против цивилни и да способства за безвредното, ръководено от цивилни лица снабдяване на филантропична помощ до 30 септември.

В нея се изисква от генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш да работи с малийските управляващи по проект за прекачване на дилемите на MINUSMA и да го показа на Съвета за сигурност до 15 август. Също по този начин се приканва Мали да сътрудничи изцяло на Организация на обединените нации по време на изтеглянето на MINUSMA.

Конфуру сподели в четвъртък, че Мали ще си сътрудничи тясно с Организация на обединените нации.

Когато преди две седмици Бамако изиска MINUSMA да напусне страната, малийският външен министър Абдулайе Диоп сподели на Съвета за сигурност, че има " рецесия на доверие " сред интервенцията на Организация на обединените нации и малийските управляващи.

До 31 декември MINUSMA също е упълномощена да обезпечава сигурност на личния състав, оборудванията, конвоите, инсталациите и оборудването на Организация на обединените нации и обвързвания персонал; осъществяване на интервенции за извеждане на личния състав на Организация на обединените нации и филантропичните служащи в заплаха и обезпечаване на здравна евакуация.

Мали се бори да пробва да овладее ислямисткия протест, който пусна корени след въстание през 2012 година Съветът за сигурност разположи MINUSMA през 2013 година в поддръжка на задграничните и локалните старания за възобновяване на стабилността. Разочарованието от възходящата неустановеност провокира два преврата в Мали през 2020 година и 2021 г.[**sorce_name**]
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР