Съветът за национална сигурност на Гърция се събра днес на

...
Съветът за национална сигурност на Гърция се събра днес на
Коментари Харесай

Спешно заседание на Съвета за национална сигурност на Гърция

Съветът за национална сигурност на Гърция се събра през днешния ден на изключителна среща, управлявана от премиера Алексис Ципрас поради обстановката в Източното Средиземноморие.


На срещата ще бъде направена оценка на обстановката и ще бъдат координирани дейностите на Атина във връзка с турските сондажи в Изключителната икономическа зона на Кипър.

По-рано представител на кипърското държавно управление, отговаряйки на въпрос дали турският транспортен съд " Phortistis " е почнал сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър на запад от остров Пафос, разгласи, че държавното управление разполага с информация за това, само че той е в положение да го удостовери.

" Никозия разполага с информация за превозването на материали и съоръжение, свързани със сондажните дейности, само че не е в положение да удостовери тази информация, " споделил представителят.

Вестник " Филелефтерос " написа през днешния ден на първа страница, че Република Кипър има съществени индикации, че Турция е почнала сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър, в западната част на острова. Ставало въпрос за превозването на цимент и материали, употребявани за задачите на сондажа, прибавя изданието.

В петък турският външен министър Мевлют Чавушоглу, базирайки се на турските дейности в Източното Средиземноморие, съобщи, че сондажният транспортен съд е почнал работа на запад от Пафос, добавяйки, че втори сходен турски транспортен съд, който в началото трябваше да отиде в Черно Море, се насочва към същия регион.

В същото изявление турският външен министър изрази мнението, че всичко ще бъде наред и че няма причина за угриженост за Средиземноморието, заявявайки, че " откакто правата и ползите на всички са обезпечени от закона и те знаят за сондажа, няма да има проблем ”.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР