Съветът за електронни медии започна изслушванията на кандидатите за генерален

...
Съветът за електронни медии започна изслушванията на кандидатите за генерален
Коментари Харесай

СЕМ изслушва кандидатите за шеф на БНР

Съветът за електронни медии стартира чуванията на претендентите за общоприет шеф на Българското национално радио, който би трябвало да бъде определен на 22 януари. В конкуренцията за поста вземат участие шестима претенденти.

Изслушванията се организират през днешния ден и на следващия ден в последователност според входящия номер на заявката на всеки от претендентите за присъединяване в процедурата за избор на общоприет шеф на БНР.

Днес пред членовете на Съвет за електронни медии показват своите концепции Жени Гаджалова, Антон Митов и Андон Балтаков. Другите трима претенденти за поста са Митко Димитров, Даниела Манолова и Александър Велев, които ще бъдат изслушани в Съвет за електронни медии на следващия ден.

Председателят на Съвет за електронни медии София Владимирова акцентира: “Този конкурс се организира в една доста динамична обстановка, в която текат интензивно дебатите, свързани със свободата на словото и мястото и ролята на публичните медии в нашето общество. Надявам се, че тези чувания тук ще бъдат и един диалог точно за това – какъв брой значими са публичните медии за едно демократично гражданско общество “.

Първа пред медийния регулатор показа концепцията си Жени Гаджалова - някогашен основен счетоводител на БНР. Тя съобщи, че радиото се намира в неприятно организационно и финансово положение.

Според нея съответното финансиране на публичната медия може да се получи с по-висока дотация:

“Държавната дотация би трябвало да подсигурява сигурността на БНР. Всичко друго, което може ние да си допринесем във тип на реклама, във тип на концертна активност, на звукозаписна. Оставихме радиото 2007 година с 56 млн. лв. държавен бюджет, а от осем години – сега следя, че БНР е с бюджет от 42 млн. лв.. Не мога да си показва по какъв начин в случай, че сме оставили 56 млн. лв., през тези 11 години, в които не съм в радиото или не съм била част от този екип, какво е довело до това, че да се стигне до спад на бюджета дотам “.

До състезанието за избор на нов общоприет шеф на публичното радио се стигна,  откакто Съвет за електронни медии приключи предварително мандата на Светослав Костов в средата на октомври предходната година и избра за краткотрайно изпълняващ длъжността Антон Митов.

Светослав Костов пък оглави БНР малко повече от 3 месеца преди да се стигне до предварителното преустановяване на мандата му поради абсурда, който се развихри към прекъсването на ефирното лъчение на стратегия „ Хоризонт “ за близо 5 часа на 13 септември.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР