Съветът за електронни медии (СЕМ) ще сезира прокуратурата с искане

...
Съветът за електронни медии (СЕМ) ще сезира прокуратурата с искане
Коментари Харесай

СЕМ сезира прокуратурата за изнесени твърдения за натиск върху БНР

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще сезира прокуратурата с искане за инспекция по изнесените изказвания за напън върху Българското национално радио (БНР). Това стана ясно, откакто редколегията на "Хоризонт " беше изслушана от членовете на регулатора по проблема "БНР ".

В мнението на Редколегията се показва, че в обясненията на генералния шеф Светослав Костов за прекъсването на радиосигнала на програмата на 13 септември и по случая със Силвия Великова има разминавания.

Зам.-главният редактор на стратегия "Хоризонт " в оставка Даниела Късовска настоя за оставката на генералния шеф и на Управителния съвет на медията. Според нея през Светослав Костов е реализиран напън върху публичното радио. Без оставки с този общоприет шеф и с този Управителен съвет не можем да продължим да работим. При нас свободата на изложение е извънредно значима. В качеството си на заместител основен редактор на програмата аз упорствам за оставка на генералния шеф и на Управителния съвет, съобщи Късовска, представена от БНР.

Съвет за електронни медии реши, че на БНР ще бъде наложена имуществена глоба за нарушение на Закона за радио и телевизия, за нарушение на изискванията на самостоятелната лицензия, поради прекъсването на програмата.

По предложение на Розита Еленова ще има ново съвещание на медийния регулатор, на което да участват и петимата членове на надзорния орган, защото Галина Георгиева сега е в отпуск.

По-рано през седмицата Съвет за електронни медии изслуша генералния шеф Светослав Костов, който съобщи, че прекъсването на ефирното лъчение се е наложило поради зародил огромен механически проблем.

След завършилата инспекция по случая основният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че е имало цялостна и неограничена опция за излъчването на "Хоризонт " и не се е налагало да се прави техническа профилактика.

В Народното събрание ръководителят на Държавна организация "Национална сигурност " Димитър Георгиев разяснява пред публицисти: "В БНР сме си свършили работата, дали сме информация на прокуратурата ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР