Съветът за електронни медии (СЕМ) ще разгледа казуса с БНТ

...
Съветът за електронни медии (СЕМ) ще разгледа казуса с БНТ
Коментари Харесай

СЕМ обсъжда казуса с БНТ

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще прегледа проблема с Българска национална телевизия по време на днешното си съвещание на медийния регулатор, стана ясно от дневния ред на Съвет за електронни медии.

Като точка 3 е записано: " Среща с УС на Българска национална телевизия по отношение на Тригодишната програмна визия и тактика на Българска национална телевизия ". Докладчици са Емилия Станева и Спаска Янева. Очаква се по време на срещата да бъде разисквано и напрежението сред програмния шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков и публицистите в медията.

Повод за разискването в Съвет за електронни медии е сигнал от екипа на предаването " Денят стартира с просвета " за напън , извършен от програмния шеф Емил Кошлуков. Според представители на екипа е имало оферти какви въпроси да бъдат задавани на гостите, както и претенции за по-развлекателен формат и преследване на рейтинг.

В понеделник, 22 януари 2018 година публицистите от предаването " Денят стартира с просвета " излязоха с декларация , в която признават, че в последната седмица са обект на напън от страна на Кошлуков. В документа се споделя, че публичната телевизия не се стреми всяко предаване да бъде за всеки, а основава и поддържа профилирани излъчвания, които покриват разнообразните полезности и усети на своите фенове.

" Още по-притеснителна е намесата в изборите на екипа по какъв начин да бъдат представяни избрани посетители и какви въпроси да им бъдат задавани ", написа в декларацията.

Ден по-рано - на 21 януари, на Facebook страницата на Емил Кошлуков бе оповестено неговото мнение в 14 точки за протичащото се в Българска национална телевизия. В него той напомня цели и задания на публичната телевизия като пита: " Ако те гледат една шепа хора, по какъв начин тъкмо изпълняваш ролята си? " и декларира, че публичните малките екрани имат висок рейтинг в цяла Европа.

Без да изяснява какви тъкмо резултати цели, Кошлуков написа: " Българска национална телевизия има положителни излъчвания, качествени публицисти и произвеждане, реализира и положителни резултати. Не постоянно, само че реализира. Нашата цел е да станат още по-добри. "

Според декларацията на Кошлуков , " оценката ни я дават още веднъж феновете, не партийните централи, нито медиите на олигарси. Ние сме социална телевизия, не сме длъжни да се съобразяваме с политически и други ползи, само с публичния ", написа някогашният водещ от TV7.

В позицията на програмния шеф се споделя, че той дава образец като работи повече - и като шеф, и като водещ . Припомняме, новият програмен шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков стана и водещ на предаването " Още от деня ", процедура, която не е типична за публичната телевизия.

В отговор на тази позиция ден по-късно - 22 януари, малко откакто от предаването " Денят стартира с просвета " разгласиха декларацията си, сътрудниците им от Продуцентския съвет на дирекция " Информация " показаха своята позиция, че знаят какво значи социална телевизия.

" Отхвърляме внушението, че рейтингът е единственият аршин за триумфа на една социална медиа . Освен него, значение има и доверието. Тук до момента Българска национална телевизия водеше ", се споделя в позицията на новинарите на Българска национална телевизия.

" Ние не считаме, че сме съвършени. Нито се съпротивляваме на смяната. Вярваме, че публичната телевизия е процес; тя е непрекъсната смяна ", дават отговор на новинарите на програмния си шеф в публичната телевизия.

" Искаме ясни гаранции от управлението на Българска национална телевизия, че правилата ще бъдат спазвани, а стандартите - предпазени. Готови сме на разговор по всеки спорен въпрос. Настояваме нашата позиция да бъде оповестена обществено ", се споделя в позицията на кореспонденти и продуценти от новините на Българска национална телевизия.

Също в неделя, когато Емил Кошлуков разгласява своята позиция, водещият от БНР Петър Волгин, написа на страницата си във Facebook: " Ако Емил Кошлуков понижи наличието на протестърската клика в ефира на Българска национална телевизия, ще направи голяма услуга на нормалността. Тогава към този момент и телевизията-майка ще става за гледане ".

Междувременно до Съвет за електронни медии и до омбудсмана на Българска национална телевизия Иван Такев е изпратено писмо , подписано от обществени персони като проф. Александър Кьосев, Александрина Пендачанска, Мануела Малеева и други Очаква се на днешното съвещание на Съвет за електронни медии с управлението на Българска национална телевизия да бъде разисквано и това писмо.

Омбудсманът на Българска национална телевизия Иван Такев дава отговор със свое писмо до проф. Кьосев. В него се споделя, че Българска национална телевизия продължава да съществува и да се гърчи от несъответстващ на времето закон - Закона за радио и телевизия /ЗТР/, най-много, в частта за финансирането й. Такев също споделя мнението, че е належащо да се обогатят тематиките на предаването.

Политологът Огнян Минчев в обществената мрежа Facebook: " В Българска национална телевизия върви развой на преодоляване от страна на същите олигархични ползи, които подчиниха съвсем напълно печатните медии, разпростряха се върху огромна част от електронните медии и провеждат гонене над самостоятелни медии. Българска национална телевизия е социална телевизия ", напомня политологът. " Аз не съм сигурен дали проблемите се изчерпват с рейтинги, или по-скоро рейтингите се употребяват за опрощение на настъпваща цензура. В Българска национална телевизия има посетители, които не са добре пристигнали за медийния монопол на олигархията ", написа Минчев.

В понеделник пред постройката на Българска национална телевизия имаше митинг с искане програмният шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков да подаде оставка. Протестът идва единствено месец след назначението му.

Журналисти и жители приветстваха екипа на утринното предаване " Денят стартира с просвета ". На митинга пристигнаха известният мореплавател Дончо Папазов, някогашният ръководител на Комисията по досиетата Екатерина Бончева, музикантът Васил Гюров и др.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР