Съветът за електронни медии (СЕМ) ще освежи състава си с

...
Съветът за електронни медии (СЕМ) ще освежи състава си с
Коментари Харесай

Регулаторни СЕМки

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще освежи състава си с един нов член, защото на 17 юли изтича мандатът на Иво Атанасов. Ресорната парламентарна комисия към този момент изслуша двете кандидатки за поста - Галина Георгиева и Ия Петкова-Гурбалова. Предстои Народното събрание да се произнесе коя от двете дами ще попълни Съвет за електронни медии.

Георгиева е икономист по обучение и сега работи в сдружението за групово ръководство на сродни права в музиката ПРОФОН. Била е управител национални продажби в " Нетера комуникейшънс ", действително няма опит с медиите. Мотивацията на кандидатурата, импортирана в Народно събрание, е повече от постна, от оповестените документи е ясна единствено бакалавърската й степен. От името на ГЕРБ тя е препоръчана за Съвет за електронни медии от Вежди Рашидов. Без стаж в телевизия, радио или друга електронна медия е и кандидатурата на Българска социалистическа партия Ия Гурбалова. В последните 4 години е била шефка на маркетинга и рекламата на НДК. За разлика от съперниката й мотивацията, с която социалистите я оферират, е много по-обширна.

Обявяването на номинациите накара гилдията за следващ път да се възмути, че в Съвет за електронни медии ще отиде кадър, надалеч от проблемите на електронните медии. Изслушването на двете дами в Народно събрание мина без необикновен интерес, а в тезите им предстоящо пролича най-много опитът от действия отвън вътрешномедийната тема.

Предизвестен ли е изборът

на новия член и до каква степен избраничката може да промени обстановката в регулатора? Тъй като решението се взима от нормално парламентарно болшинство, разумно е ГЕРБ да решат кой печели.

Липсата на задоволително медиен опит при Гурбалова и Георгиева би могла да се навакса със законодателни качества и административни знания. Която и да завоюва обаче, надали ще докара до по този начин чаканата смяна в органа. Решенията в него се взимат с нормално болшинство. Публична загадка е, че ръководещите се радват на цялостна надмощие в регулатора, обезпечена им от председателката София Владимирова (парламентарната квота на ГЕРБ), Бетина Жотева (от квотата на президента Росен Плевнелиев) и Розита Еленова (парламентарна квота, препоръчана от Български либерален център на Христо Ковачки). Къде на смешка, къде в действителност, дамите в Съвет за електронни медии получиха хумористичния прякор " СЕМките " още от времето, в което началник на регулатора бе Георги Лозанов. Еленова, въпреки и препоръчана от БДЦ, още първоначално бе обвинена за пристрастия към ГЕРБ. Двете с Владимирова действаха в

извънреден синхрон

и другарство, само че посред им тази година прехвърчаха искри след скандал около харчовете на регулатора за скъпи телефони и служебни коли. Трите " СЕМки " съвсем постоянно гласоподават единомислещо, а дебатът на постоянните и обществени съвещания на Съвет за електронни медии се изчерпва в констатации, от време на време и дребно заяждане.

Последна в Съвет за електронни медии от квотата на президента Румен Радев пристигна Ивелина Димитрова. През 2018 година тя замести Мария Стоянова, която бе излъчена от Росен Плевнелиев. В момента единствен мъж в регулатора е Иво Атанасов. През 2013 година някогашният народен представител попадна в Съвет за електронни медии след вътрешнопартийна драма - Българска социалистическа партия имаше двама претенденти. Професионалните му качества и експертиза не бяха оспорени от никого, само че още в първите дни бе нападнат поради

партийното му минало

и пристрастия. Обвързаността му с Българска социалистическа партия всякога ставаше мотив за " стрелички ", в това число и от членовете на Съвет за електронни медии. " Съветниците, като се изключи един, сме аполитични, не демонстрираме пристрастията си ", съобщи преди дни Еленова, визирайки Атанасов. Колегата й обаче се стреми да " бяга " от общественото разбъркване на политиката с решенията в Съвет за електронни медии. Прави усещане обаче, че по значими въпроси той е контра на " СЕМките ", съумява да стимулира особеното си мнение с съответни аргументи. Опитът му преди време да отбрани " Деконструкция " и Петър Волгин още веднъж задейства обвиняванията в партийна пристрастност.

Макар да отхвърлят политическата си обязаност, членовете на регулатора не могат да избягат от нея. Подозренията за това се подхранват и от държанието им и свадите, които сами сътворяват. Едни от най-важните пълномощия на Съвет за електронни медии са свързани с избора на генерални шефове на Българска национална телевизия и БНР. Съмнително е по какъв начин спечелилите бяха авансово ясни. Още при предходния конкурс бе ясно, че Емил Кошлуков е претендентът на властта за Българска национална телевизия. Скандалите към биографията му и изчезналият управнически опит обаче бяха наваксани, до момента в който той комфортно бе назначен от Константин Каменаров за програмен шеф. Еленова е и във вероятен спор на ползи - Кошлуков е кум на брат й. По думите й обаче това нямало значение. Кое ли има значение?

С чувство на предупреден край чакаме избора на нов член в Съвет за електронни медии. За страдание, предупреден наподобява и стилът, по който регулаторът ще продължи да работи. А проблемите пред електронните медии не престават да порастват.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР