Съветът за електронни медии (СЕМ) реши да спре временно препредаването

...
Съветът за електронни медии (СЕМ) реши да спре временно препредаването
Коментари Харесай

Съветът за електронни медии спира излъчването на руски телевизии в България

Съветът за електронни медии (СЕМ) реши да спре краткотрайно препредаването на съветските медии Russia Today и Sputnik, както и на техните производни на територията на България. Решението е взето с болшинство от 4 гласа и важи за неустановен интервал от време, оповестява Българска телеграфна агенция.

Решението от днешното изключително съвещание на медийния регулатор е изпратено на Комисията по контролиране на известията за предприемане на дейности по подготвеност. Предложението за прекъсването на съветските малките екрани беше на ръководителя Бетина Жотева и е подкрепено от трима други членове - София Владимирова, Галина Георгиева и Розита Еленова. Соня Момчилова, която е от квотата на президента Румен Радев, е гласувала "въздържал се ". Това оповестяват от Съвет за електронни медии за "Дневник ".

Решението предстои на обжалване в 14-дневен период пред административния съд.

В края на предходната седмица най-големият снабдител на сателитна телевизия в България - "Булсатком ", спря излъчването на Russia Today. На 27 февруари и от Европейската комисия оповестиха, че имат намерение също да забранят съветските държавни медии.

В претекстовете си от Съвет за електронни медии показват грубото нарушаване на интернационалното право от страна на Руската федерация и похищението върху териториалната целокупност посредством военна намеса против Украйна, както и подхванатите в границите на Европейския съюз ограничаващи ограничения в отговор на рецесията в Украйна.

Те се стимулират и с декларацията от 24 февруари 2022 година на 47-ото Народно заседание в поддръжка за сътрудниците и съдружниците на България в Европейския съюз и НАТО при разискването на пакет от ограничения, в това число наказания, за деескалация на спора. Посочват се и предложенията от Министерство на външните работи за предприемане на координирани ограничаващи ограничения по отношение на Руската федерация, в това число, само че освен във връзка с съветската агитация и дезинформация.

„ С цел отбрана на значими държавни и публични ползи, свързани с отбягване разпространяването на дезинформация във връзка военната намеса против Украйна, както и наличие, което подбужда към ненавист и дискриминация и което може да заплаши сигурността и публичния ред в страната, и с оглед отбрана на публичния интерес, обвързван с даване на безпристрастна информация за събития от общ интерес, Съвет за електронни медии позволява авансово осъществяване на актуалното решение ", записва още регулаторът.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР