Съветът за електронни медии (СЕМ) e получил сигнала от предаването

...
Съветът за електронни медии (СЕМ) e получил сигнала от предаването
Коментари Харесай

Притискал ли е Кошлуков колеги и има ли натиск срещу свободата на словото?

Съветът за електронни медии (СЕМ) e получил сигнала от предаването "Денят стартира с просвета " против програмния шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков и се заема с него.

Тази заран екипът на предаването излезе с декларация, в която упрекна Кошлуков в напън, който се намесвал по какъв начин да бъдат представяни някои посетители и какви въпроси да им бъдат задава ни. Самият той съобщи още през вчерашния ден, откакто такава информация се появи импровизирано, че не дължи пояснения на издания на едни или други медийни босове и въпреки в Българска национална телевизия да има положителни публицисти, те не всеки път реализират положителни резултати.

"СЕМ ще работи съгласно своите пълномощия, като наблягам, че за нас главен принцип е да се съблюдава правата на словото и ненамесата в публицистичната политика на която и да е медия. Поради стичане на събитията на следващия ден имаме среща с управлението на Българска национална телевизия по различен мотив - тригодишната стратегия на генералния шеф Константин Каменаров. Но обект на коментар, несъмнено, ще бъде и въпросът с предаването, чакаме да ни срещнат изчерпателно какви ограничения ще подхващат, тъй като това е значително вътрешен проблем на малкия екран ", сподели още София Владимирова, заяви Дир.бг.

Тя посочи, че не би желала да разяснява хипотетично какви биха могли да бъдат дейностите на съвета, само че акцентира, че сигналът ще бъде прегледан и в случай че специалистите им открият, че в действителност има нарушавания на Закона за радиото и малкия екран, то тогава ще се каже и по какъв начин Българска национална телевизия може да бъде глобена.

Бившият ръководител, а в този момент член на Съвет за електронни медии - Мария Стоянова, която преди години беше публицист в националната телевизия, пък сподели за Дир.бг:

"Отнасям се със угриженост и безпокойствие към тазсутрешните събития в Българска национална телевизия. Вероятно има нужда да стартира с ангажимента, че връзките сред регулатора и Българска национална телевизия не се развиват по остта власт и послушание. Медийният контрол няма пълномощия по кадрови въпроси. От друга страна, смятам че е значимо да подчертая задачата, която имат всички публични медии в Европа - посредством програмните оферти да привнесат към информираността, образованието, културата и развлечението на обществото като обезпечават многообразие от отзиви и гледни точки.

Дори във времената на световна цифрова обязаност, аудиторията свързва полезности като надпартийност, самостоятелност и обективност точно с стратегиите на публичните медии. Признавам, че не съм осведомена нито със тактиката на програмния шеф на БНТ1, нито с условията към екипа на предаването "Денят стартира с просвета ", тъй като това не е част от пълномощията ми на регулатор ".

По думите й и ежедневната графа "Денят стартира с просвета " е отделила време за характерна част от аудиторията, която се интересува от културните постижения в страната.

Стоянова акцентира, че Законът за радиото и телевизия подсигурява програмната самостоятелност в член 5,ал.1, а в същото време в член 5, алинея 2 е записано, че не се позволява цензурирането, под каквато и да е форма. А чл.11, ал.3, споделя че обществената рецензия от страна на работещите в медията не е непочтеност към работодателя.

"Ако това, което споделят публицистите - те приказват за напън, се потвърди, това може да бъде съотнесено към Закона за радио и малкия екран, където става въпрос за невмешателство в публицистичното наличие. Но това са тежки думи и в случай че има безапелационни причини за нарушаване на изброените членове, чакам да бъдат предоставени на регулатора ", добави тя.

Днес пред постройката на Българска национална телевизия се организира митинг с искане за оставка на Емил Кошлуков во главе с Васко Гюров - Камиона, и цялото му обграждане от платени протестъри, скандално известни като "умни и красиви ", постоянно комфортни против избрана сума да излязат на улицита.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР