Съветът за електронни медии се срещна с журналисти от редколегията

...
Съветът за електронни медии се срещна с журналисти от редколегията
Коментари Харесай

СЕМ глобява Националното радио, но още не иска оставката на Светослав Костов

Съветът за електронни медии се срещна с публицисти от редколегията на БНР поради рецесията в радиото. На срещата участваха публицисти от "Хоризонт ", стратегия "Христо Ботев " и някогашни чиновници на радиото, Силвия Великова и Даниела Късовска, която до момента бе зам. основен редактор на "Хоризонт ". Те показаха събитията към свалянето от ефир на Великова и отнетият ѝ сектор "Правосъдие ". Веднага след срещата стартира съвещанието, на което съветът би трябвало да разгласи какво ще предприеме след натиска над стратегия "Хоризонт " от новото управление и прекъсването на сигнала в цялата страна на 13 септември.

"Потресени сме от протичащото се ", разгласи пред Съвет за електронни медии ръководителят на редколегията Николай Петров. От името на екипа на програмата той съобщи, че публицистите се интересуват дали Съвет за електронни медии ще търси отговори от управлението на радиото за разкритията за напън, изнесени от зам.-главният редактор на "Хоризонт " в оставка Даниела Късовска и пенсионирания ненадейно предходната седмица дотогавашен началник на програмата Ивайло Савов.

Великова показа пред медийния регулатор имейл, изпратен ѝ от новоназначения и.д. на "Хоризонт " Николай Кръстев след стъпването му в служба. В него е заповедта, с която на различен кореспондент е поверено да отрази митинга против избора на Иван Гешев на 13 септември, а журналистката Диана Дончева да води на мястото на Великова предаването "Преди всички " в същия ден. Отстранената журналистка е командирована в Стара Загора, с цел да образова свои сътрудници.

Тя уточни, че шефът на БНР Светослав Костов я уведомил, че има напън за свалянето ѝ от ефир ден преди този момент да се случи. Тогава я поканил на диалог в Борисовата градина. Казал ѝ, че над него има мощен напън и е застрашен, че в случай че не я в профил нея от ефир, децата му ще гладуват и няма да може да си откри работа. Трябвало да избира дали да извърши нареждането или да подаде оставка. Добавил, че в случай че не извърши нареждането, ще бъде понижен бюджетът на БНР и ще бъде обединено с Българска национална телевизия. Тя дала отговор, че в случай че я смъкна от ефир, би трябвало да даде пояснение за какво го прави. Костов дал отговор, че ще уточни като мотив случая с разгласяването на персоналните данни на 16-годишния възпитаник, арестуван за подготовка на терористичен акт в Пловдив.

Пред Съвет за електронни медии Даниела Късовска изясни, че става дума за "безпрецедентен напън и цензура ". Тя още веднъж разказа събитията от 12 и 13 септември и прикани регулатора да направи по този начин, че радиото да може да работи свободно. Разказа по какъв начин пред нея, без да показва съответни причини, новият и.д. на програмата задраскал името на всички места в работния график, в това число и от отразяването на митинга на 13 септември. Според нея отговорността е на управлението и изиска оставката на генералния шеф на Управителния съвет.

Съвет за електронни медии реши, че ще разгласи на съвещание на 27 септември дали ще изиска оставката на генералния шеф на БНР Светослав Костов. Очакваше се през днешния ден да бъде оповестено какви стъпки ще предприеме медийният регулатор за рецесията в радиото. Окончателното решение обаче се отсрочва, защото за момента не са налице законови предпоставки за преустановяване на контракта на Костов, тъй като няма систематични груби нарушавания в границите на една година. За да има такава причина, би трябвало да са налице три такива нарушавания.

Съветът ще наложи санкция на националното радио за нарушаване на два члена от Закона за радио и телевизия. Размерът на глобата ще бъде конкретизиран в допълнение. По единия член санкцията е от 1000 до 7000 лв., а по другия - от 3000 до 20 000 лв.. Едната санкция е за нарушение на самостоятелната лицензия поради прекъсването на сигнала, защото по закон радиото би трябвало да излъчва 24 часа. Втората глоба е, тъй като със заглушаването на ефира е нарушено обезпеченото правото на жителите на достъп до информация.

В допълнение, Съвет за електронни медии разгласи, че ще изпрати до прокуратурата сигнал за оказван напън, цензура и физически закани над чиновници в радиото. Сигналът е въз основата на обстоятелства, изнесени по-рано през днешния ден от редколегията и публицисти от БНР пред членовете на съвета. Бетина Жотева добави, че приканва прокуратурата да свърши своята работа, с цел да може възможното решение на съвета да не отпадне пред съда.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР