Съветът прие регламент за реформа на системата за одобряване на

...
Съветът прие регламент за реформа на системата за одобряване на
Коментари Харесай

Съветът одобри реформа на системата за одобряване на типа и надзор на пазара на моторни превозни средства в ЕС


Съветът одобри правилник за промяна на системата за одобрение на вида и контрол на пазара на моторни транспортни средства в Европейски Съюз.

Тази значима промяна ще модернизира съществуващата система и ще усъвършенства контролните изпитвания във връзка с излъчванията от колите.

Целта е да се реализира високо ниво на сигурност и да се подобрят екологичните характерности на транспортните средства, както и да се отстранят главните дефекти, установени в съществуващата система за одобрение на вида. " Изградихме мощна и надеждна система за одобрение на вида, която ще защищава от следените в предишното нередности. Тя обезпечава на европейските жители по-високи правила за сигурност и по-добро запазване на здравето и околната среда. Също нашите производители на леки коли ще се употребяват от равноправни условия на конкуренция ", съобщи министър Емил Караниколов.

Въвеждат се значими промени в три области посредством:

повишение на качеството на изпитването за приемане на позволение за стартиране на транспортно средство на пазара посредством възстановяване на техническите служби;

подсилване на надзора на пазара за надзор на сходството на към този момент наличните на пазара транспортни средства, с опция страните членки и Комисията да организират инспекции на място върху транспортни средства, с цел да откриват неизправностите на ранен етап;

по-успешно наблюдаване на процеса на одобрение на вида, по-конкретно посредством даването на пълномощия на Комисията да прави постоянно оценяване на националните органи за одобрение на вида и посредством основаването на конгрес за продан на информация за правоприлагането, в който вземат участие представители на националните органи за одобрение и контрол на пазара.

Хармонизираното използване на новите правила в целия Европейски Съюз ще понижи разликите при тълкуването и използването от националните органи за одобрение на вида и техническите служби.

Освен това новата система ще даде опция за откриването на случаи на неспазване на ранен стадий.

Регламентът, който ще бъде оповестен в Официален вестник на Европейски Съюз през идващите седмици, ще се ползва от 1 септември 2020 година

Предложението за модернизиране на системата за одобрение на вида на моторните транспортни средства беше показано от Комисията на 27 януари 2016 година То заменя настоящата правна рамка на Европейски Съюз, открита в Директива 2007/46/ЕО.

Съветът контракти преговорната си позиция през май 2017 година

Преговорите сред Съвета и Европейския парламент доведоха до авансово съглашение на 7 декември 2017 година, което беше доказано от непрекъснатите представители на 20 декември 2017 година и от Европейския парламент на 19 април 2018 година

Основното преправяне на съществуващата система, проектирана преди 10 години, беше планувано още в работната стратегия на Европейски Съюз.

Въпреки това нередностите, открити при някои производители на коли, а точно потреблението на противозаконни измервателно-коригиращи устройства, накараха публичното мнение, органите и стопанските субекти да осъзнаят нуждата от използване на строги разпореждания по отношение на одобряването на вида, както и от възстановяване на методите на изпитване във връзка с излъчванията на замърсители от транспортните средства, за да се предотвратят сходни случаи в бъдеще.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР