Съветът по регионална политика към Министерството на регионалното развитие и

...
Съветът по регионална политика към Министерството на регионалното развитие и
Коментари Харесай

Съветът по регионална политика към МРРБ одобри актуализацията на Национална концепция за пространствено развитие 2013-2025

Съветът по районна политика към Министерството на районното развиване и благоустройството утвърди актуализацията на Национална идея за пространствено развиване 2013-2025 година Заседанието бе управлявано от заместник-министър Деница Николова, а присъединяване взеха кметове на общини, представители на академичната и научна общественост, бизнес и работодателски организации, неправителствени организации, специалисти от разнообразни ведомства и други Актуализацията е направена от Националния център за териториално развиване. Концепцията има водеща роля в обвързването на целите на оперативната стратегия за развиване на районите за идващия програмен интервал 2021-2027 година с документите за стратегическо районно развиване и пространствено обмисляне. Тя ще даде визия за развиването през идващите години, ще дефинира главните цели на политиката за пространствено развиване и целевите територии за поддръжка и ще послужи като основа за планирането и програмирането на интервала след 2020 година, означи зам.-министър Николова, и добави, че главен приоритет за страната ни в идващия интервал е постигането на умерено полицентрично и уравновесено териториално развиване посредством понижаване на междурегионалните разлики, стопански напредък и битка с демографската рецесия.
Едно от предложенията в обновения документ е като нов съставен елемент в него да се вкарат територии от страната или неофициални региони със характерни характерности, проблеми и капацитети както по географски симптом - планински, гранични, Дунавски, Черноморски, по този начин и по социално-икономически и екологични признаци. Така териториите в риск - демографски, стопански, екологичен, и териториите за запазване на ландшафта, на естествените и културни полезности са обновени и обогатени с нови неофициални региони. Определянето на регионите със характерни характерности, проблеми и капацитети ще даде опция да се концентрират целите на секторните политики и бъдещите оперативни стратегии. По този метод ще се открият пътища и подходи за целенасочена и интегрирана политика за запазване на тяхната специфичност и превъзмогване на насъбраните проблеми. Документът регистрира потребността от по-висока ефектност на ограниченията и вложенията в секторните политики, с цел да се реализира по-балансирано развиване на страната и понижаване на миграционните потоци, изключително към столицата.
В концепцията са заложени и рекомендации, които сочат потребността от вложения в региона на човешко развиване и общественото приобщаване, запазване на околна среда -чистотата на въздуха, ръководството на водите и понижаване на нездравословното влияние от измененията в климата, софтуерно обновяване посредством въвеждане на електронно ръководство, модерни осведомителни и информационни технологии и повишение на институционалния и административен потенциал. Други цели, които се слагат в обновената идея, са консолидиране на страната в европейското пространство, досегаемост до публичните системи за усули в периферните региони, съхранено природно-културно завещание, досегаемост до сферата на публични услуги - обучение, опазване на здравето, просвета, спорт, понижаване на риска от злополучие посредством превантивни ограничения и други Mаркирани са и основни инфраструктурни планове, които се чака да повлияят най-съществено за осъществяване на ограниченията. Препоръчително е завършването на ТЕНТ-и пътната мрежа, която ще утвърди България като значим център на Баланския полуостров значим фактор в комерсиалния продан с Близкия и отдалечен Изток.
Проектът на „ Актуализация на Националната идея за пространствено развиване 2013-2025 година е оповестена за публично разискване в Портала за публични съвещания.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР