Съветът на сигурност на ООН гласува резолюция, призоваваща за прекратяване

...
Съветът на сигурност на ООН гласува резолюция, призоваваща за прекратяване
Коментари Харесай

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за коронавируса

Съветът на сигурност на Организация на обединените нации гласоподава резолюция, призоваваща за преустановяване на огъня по време на пандемията и предприемането на други ограничения за битка с ковид. Проектът е получил 15 гласа „ за " и е признат единомислещо като „ резолюция 2522 ".

Основната ѝ цел е поддръжка на оповестения през март апел на Генералния секретар към всеобщо и неотложно преустановяване на огъня във всички конфликтни региони, намиращи се под наблюдението на Съвета за сигурност. Проектът на резолюция беше показан още през април.

Според дипломатически източници, главните различия са зародили сред делегациите на Съединени американски щати и Китай. В резултат на постигнатия компромис, от резолюцията е отстранен текстът за ролята на Световната здравна организация във връзка с битката с ковид и не се загатва страната, от където потегли болестта.

В признатия документ се отбелязва, че „ филантропичната пауза не се отнася до военните интервенции против Ислямска страна, Ал Кайда и други персони, групировки и организации, които се асоциират с приети от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за терористични групи ".

Мироопазващите задачи на Организация на обединените нации ще получат мандат да спомагат на страните при ограниченията за ограничение разпространяването на ковид. Става въпрос главно за обезпечаване на филантропичен достъп, в това число пренасяне на хора и бежански лагери, както и за евакуации от медицински съображения.

Авторите на резолюцията - Франция и Тунис, благодариха за постигнатия компромис, разрешил текстът да бъде гласуван. Приемането ѝ не отбелязва завършек на работата, а нейното начало и е възвърнало „ вярата в дипломацията и правилата на многоликост ", с помощта на проявената воля от страна на членовете на Съвета за сигурност да преодолеят съществуващите несъгласия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР