Съветът на ректорите се събира днес в Пловдив, за да

...
Съветът на ректорите се събира днес в Пловдив, за да
Коментари Харесай

Съветът на ректорите заседава днес в Пловдив

Съветът на ректорите се събира през днешния ден в Пловдив, с цел да разиска измененията в Закона за висшето обучение и бюджета за 2019 година. Това заяви просветният министър Красимир Вълчев, който беше през вчерашния ден формален посетител на честванията по случай 65-годишнината на Университета по хранителни технологии.

„ Промените в закона са инициирани от деликатен разбор на нуждата от възстановяване на работата на обособени детайли от системата на висше обучение. Вече беше изменена и преструктурирана системата за банкет във вузовете, както и организацията и методиката на оценката на научната и образователната активност. Двете основни промени, които ще предложим, касаят системата на ръководство и системата на акредитация ”.

Министърът съобщи, че има подготвен пакет с ограничения и промени, които ще подчертават върху програмната акредитация на вузовете и оптималната обективност при нея, тъй че всички образователни заведения да получат еднакъв късмет. Министерството към този момент е постигнало единодушие със Съвета на ректорите за промени в модела на ръководство. По този метод шефовете на университетите ще подписват контракти с отрасловия министър. Това, съгласно Вълчев, няма да ограничи техните пълномощия, а ще даде опция в тези контракти да бъдат отразени доста по-широк лист с цели и задължения, освен към управленията на образователните заведения, а и към обществото.

Приоритетните професионални посоки за 2019 година няма да бъдат променяни. Министерството на образованието ще се опита да насърчи и развие тези специалности, които в дълготраен проект ще бъдат търсени на пазара на труда.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР