Съветът на прокурорите на Северна Македония потвърди разпускането на специализираната

...
Съветът на прокурорите на Северна Македония потвърди разпускането на специализираната
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата на Северна Македония вече е разпусната

Съветът на прокурорите на Северна Македония удостовери разпускането на профилираната прокуратура и освобождението на всички останали нейни представители от постовете им, съобщи Българска национална телевизия. До тази мярка се стигна след корупционния скандал " Рекет ", при който бяха забъркани локални предприемачи, както и някогашната ръководителка на към този момент разпусната институция - Катица Янева.

Председателят на Съвета на прокурорите на Северна Македония Ацо Колевски разгласи през днешния ден, че към този момент всички спецпрокурори са освободени и ще бъдат върнати на предходните им постове.

Делата, засягащи високите етажи на властта, минават под юрисдикцията на гражданската прокуратура и основния прокурор на страната - Любомир Йовевски.

" Издадохме дектрет, с който освобождаваме всички останали спецпрокурори от постовете им. Офисът на Спецпрокуратурата в Гевгели е напълно скъсен. " - съобщи ръководителят на Съвета на прокурорите на Северна Македония Ацо Колевски.

Спецпрокурорите, чиито функционалности бяха прекъснати, са били определени от персонално самата Катица Янева през октомври 2015 година. Тя беше освободена в събота от поста си, след единомислещ избор на народните представители.

Тя е към момента в ареста по съмнения за присъединяване ѝ в аферата " Рекет " - за изнудване на предприемач, разследван за пране на пари, и проведена престъпност.

Припомняме, че Специалната прокуратура бе основана през 2015 година за да проверява закононарушения по висшите етажи на страната. Реформите в правосъдната система и битката с корупцията са основно условие за всички страни, които се стремят да се причислят към Европейския съюз. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР