Съветът на ООН по правата на човека назначи българската специалистка

...
Съветът на ООН по правата на човека назначи българската специалистка
Коментари Харесай

ООН назначи българка да следи човешките права в Русия и поиска достъп до депортирани украински деца

Съветът на Организация на обединените нации по правата на индивида назначи българската специалистка по правата на индивида Мариана Кацарова да следи обстановката в Русия, заяви " Франс прес " във вторник.

Новината идва, откакто през септември Съветът реши, че е належащо да се назначи специфичен докладчик за Русия на фона на усилването на репресиите в страната след началото на войната в Украйна през февруари 2022 година

Освен назначението на Кацарова Съветът одобри и резолюция, с която изисква Русия да разреши на интернационалните организации да посещават украински деца и други цивилни, " които са били принудително депортирани " към следените от Москва територии.

Резолюцията приканва Москва да " приключи противозаконното принудително прекачване и депортиране на цивилни и други предпазени хора в границите на Украйна или в Руската федерация, по-специално на деца, в това число тези намиращи се в институции, непридружени и разграничени деца ".

Съветът приканва Русия да даде на представителите и сътрудниците на интернационалните филантропични организации и организациите за отбрана на правата на индивида " безконтролен, неотложен, дълготраен и безвреден достъп, да даде надеждна и цялостна информация за броя и местонахождението на тези цивилни, както и да им обезпечи почтено отношение и безвредно завръщане ".

Москва е призована и да даде " безконтролен, неотложен и резистентен " достъп до всички военнопленници и други " нелегално арестувани " хора.

" Мащабът и бруталността на съветските зверства в Украйна просто надвишават човешкото схващане ", сподели пред Съвета украинската представителка Евгения Филипенко . " Най-ужасяващото от тях е насилственото прекачване (...) на деца в Русия за рехабилитация и осиновяване ", добави тя.

Резолюцията беше призната с 28 гласа " за ", 17 гласа " въздържал се " и два " срещу " - на Китай и Еритрея.

Според Киев до края на февруари в Русия са били депортирани 16 221 деца, като Организация на обединените нации не е удостоверила данните. Украйна и западните ѝ сътрудници осъждат практиката, която съгласно тях нарушава интернационалното право. Русия удостоверява, че има такива деца, само че твърди, че те нямат родители, нито настойници, или че няма връзка с тях.

Международният углавен съд в Хага изиска ареста на Мария Лвова-Белова , която дава отговор за правата на децата в съветската президентска администрация, и на президента на Русия Владимир Путин . Според съда има учредения да се счита, че двамата “носят наказателна отговорност за противозаконното депортиране на украински деца ” в Русия.
Коя е Кацарова
Марияна Кацарова има дълготраен опит като правозащитник в огромни интернационалните организации, измежду които Амнести интернешънъл в Лондон, Адвокатския комитет по правата на индивида в Ню Йорк и Организацията за сигурност и съдействие в Европа във Варшава.

Кацарова е била част от наблюдателната задача на Организация на обединените нации по правата на индивида по време на войната в Източна Украйна. Също по този начин е била консултант на Върховния комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида в Женева по въпроса за трафика на хора и робството. Основател е на интернационалната правозащитна организация RAW in WAR (Reach All Women in War) - " Да достигнем до всяка жена във война ", основана в Лондон.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР