Съветът на НАТО ще проведе извънредно заседание заради решението на

...
Съветът на НАТО ще проведе извънредно заседание заради решението на
Коментари Харесай

НАТО се събира спешно, след като САЩ напуснаха "Открито небе"

Съветът на НАТО ще организира изключително съвещание поради решението на Съединени американски щати да се изтеглят от контракта " Открито небе ", заяви ТАСС, като се базира на пресслужбата на Алианса.

Вчера президентът на Америка Доналд Тръмп разгласи, че страната се отхвърля от контракта. Администрацията на президента към този момент е уведомила интернационалните сътрудници, оповестиха Асошиейтед прес и Франс прес.

" Русия не се придържа към контракта. Така че, до момента в който те не стартират да го съблюдават, ние се изтегляме. Русия беше хваната да прави доста неприятни неща, само че считаме, че нещата ще се решат ", сподели той.

 

" Открито небе "  позволява на над 30 страни да правят невъоръжени наблюдателни полети над териториите си едни на други за поощряване на доверието и отбягване на спорове посредством следенето на придвижвания на военни елементи и на ограничения за ограничение на въоръженията. Администрацията на Съединени американски щати упрекна Русия, че нарушава съглашението, и посочи, че събраните фрагменти от тези полети могат да се получат по-бързо и на ниска цена от американски военни или търговски спътници.

 

НАТО разяснява:   " Всички съдружници са съгласни, че контролът над въоръженията, разоръжаването и неразпространението са основни детайли за реализиране на сигурността на Алианса. На срещата на НАТО през 2018 година държавните и държавните глави на страните от НАТО показаха загрижеността си във връзка с изборното използване от Русия на контракта " Открито небе " и че този факт подкопава сигурността на Алианса. По-конкретно ние сме загрижени от събитието, че Русия ограничи (инспекционните) полети над обособени свои региони. Съюзниците имат желание да се съветват интензивно за бъдещето на този контракт и Северноатлантическият съвет ще се събере за разискване на този проблем ", се споделя в известието. 

 

Оттеглянето на Съединени американски щати от Договора за намерено небе ще засегне всички негови членове, съобщи в четвъртък  руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко. Той настоя, че Москва не е нарушила контракта, както Съединени американски щати считат, и добави, че Кремъл е подготвен за спомагателни договаряния по въпроса.

 

Германия съжалява за оповестеното желание от Съединени американски щати да се отдръпват от контракта " Открито небе ", съобщи в четвъртък външният министър Хайко Маас.  " Този контракт е значима част от европейската архитектура за надзор на въоръженията. Ние виждаме, че през последните години фактически имаше спънки от страна на Русия при осъществяването на този контракт. От наша позиция това не оправдава излизането от него ", сподели Маас.

 

Говорител на английското държавно управление съобщи, че Англия остава обвързана с контракта " Открито небе ", само че схваща опасенията на Съединени американски щати.

Министърът на външните работи на Швеция Ан Линде написа в Туитър, че Швеция съжалява за желанието на Съединени американски щати да се отдръпват от контракта и се надява, че ще Вашингтон ще преразгледа своето решение.

 

Договорът „ Открито небе “ е подписан в Хелзинки през 1992  и влиза в действие от 2002 година. Той е подписан е от 35 страни, измежду които България, напомня Националното радио.

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР