Съветът на министрите официално подкрепи днес плановете на Комисията за

...
Съветът на министрите официално подкрепи днес плановете на Комисията за
Коментари Харесай

Правителствата от ЕС подкрепиха ЕК за 1 млрд. евро инвестиции в суперкомпютри от световна класа


Съветът на министрите публично поддържа през днешния ден проектите на Комисията за взаимни вложения с страните членки в построяването на европейска инфраструктура от суперкомпютри на международно ниво, заяви пресофисът на Европейска комисия.

Суперкомпютрите са нужни за обработката на все по-големите размери от данни. Те носят изгоди на обществото в доста области — от опазването на здравето и производството на сила от възобновими източници до сигурността на колите и киберсигурността. Днес Съветът одобри Регламент за основаване на взаимното дружество за европейски високопроизводителни изчислителни технологии (EuroHPC) — новосъздадена правно-организационна и финансираща конструкция, която ще сплоти запаси от 25 европейски страни, построи инфраструктура за високопроизводителни калкулации и данни и оказва поддръжка за научни проучвания и нововъведения в тази област с присъединяване на учени, предприятия и индустрията. Тази конструкция ще обезпечи на обществените и частните консуматори от Европа по-добър достъп до суперкомпютри — основен фактор за поощряване на конкурентоспособността и нововъведенията.

„ Съвместното дружество за европейски високопроизводителни изчислителни технологии ще подтиква — посредством системата на публичните поръчки, построяването на конкурентоспособна верига за обработка и доставка на данни благодарение на суперкомпютри в Европа. Чрез своите експертни центрове то ще обезпечи по-големи благоприятни условия на европейските университетски среди, индустрия, дребни и междинни предприятия и обществена администрация, като им даде достъп до необятен набор от запаси, услуги и принадлежности за възстановяване на техните умения в региона на цифровите технологии и нововъведенията. “, съобщи комисарят по въпросите на цифровата стопанска система и цифровото общество Мария Габриел във връзка решението.

„ Данните са суровината, с която се зарежда цифровата стопанска система. Суперкомпютрите са ни нужни за култивиране на тези данни, създаване на изкуствен интелект и намиране на решения на комплицирани въпроси в области като опазването на здравето и сигурността. Днес болшинството от нашите откриватели и сдружения са принудени да търсят отвън Европа по този начин нужните им първокласни компютри. Европейски Съюз не може да си разреши закъснение. EuroHPC ще ни даде опция да се възползваме от нововъведенията вкъщи. “, съобщи заместник-председателят на Комисията Андрус Ансип, отговарящ за цифровия обединен пазар.

Съвместното дружество за европейски високопроизводителни изчислителни технологии ще бъде основано през ноември 2018 година и ще действа до края на 2026 година Сътрудничеството е от решаващо значение за конкурентоспособността и независимостта на Европейски Съюз в учредената на данни стопанска система, като понастоящем индустрията в Европейски Съюз употребява над 33 % от високопроизводителните изчислителни запаси в международен мащаб, само че доставя единствено 5 % от тях.

EuroHPC ще разполага с бюджет от един милиард евро, половината обезпечени от бюджета на Европейски Съюз, а другата половина — от участващите европейски страни членки. Допълнителни средства на стойност над 400 млн. евро ще дойдат от частни сътрудници. Дейностите му ще се съсредоточат върху две области:

- Общоевропейска инфраструктура от суперкомпютри: закупуване и внедряване в Европейски Съюз на два суперкомпютъра, попадащи в челната петица в международен мащаб, както и на минимум още два други, които към днешна дата биха се наредили измежду най-хубавите 25 в света. Тези машини ще бъдат свързани със съществуващите национални суперкомпютри, като обществените и частните консуматори в цяла Европа ще могат да ги употребяват допълнително от 800 научни и промишлени области на приложение.

- Научни проучвания и нововъведения: поддръжка за построяването на европейска екосистема от суперкомпютри, поощряване на индустрията за доставка на технологии и обезпечаване на достъп до суперкомпютърни запаси на огромен брой обществени и частни консуматори, в това число дребни и междинни предприятия, в доста области на приложение.

Към днешна дата ангажимент за присъединение към взаимното дружество са поели следните европейски страни: Австрия, Белгия, България, Хърватия, Чешката република, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Испания.

Съвместното дружество ще стартира да действа в границите на идващите седмици, откакто бъдат номинирани представителите на Комисията, европейските страни и частните сътрудници, които ще съставляват неговия директорски съвет и индустриален и теоретичен
съвещателен съвет.

В по-дългосрочен проект Комисията предлага в Съвместното дружество да бъдат вложени 2,7 милиарда евро за подсилване на изчисленията със суперкомпютри и обработката на данни в Европа, като част от препоръчаната през май 2018 година стратегия „ Цифрова Европа “ за интервала 2021—2027 година С това в допълнение финансиране ще бъдат обезпечени суперкомпютри от международна класа, които да бъдат необятно употребявани както от обществения, по този начин и от частния бранш, в това число от дребните и междинните предприятия.

Европейските жители към този момент употребяват в всекидневието си редица суперкомпютърни приложения. Например, при създаването на нови медицински лечения се разчита значително на високопроизводителни симулации, с цел да се разбере естеството на заболявания като рак, сърдечни
болести, Алцхаймер и редки генетични разстройства.

В региона на киберсигурността и защитата суперкомпютрите намират приложение за създаването на ефикасни технологии за шифроване, а в композиция с изкуствения разсъдък — за схващане и отразяване на хакерски атаки. Те се употребяват също за проучване на последствията от изменението на климата и за метеорологични прогнози.

За индустрията и предприятията суперкомпютрите могат доста да съкратяват циклите на планиране и произвеждане на продуктите, форсират създаването на нови материали, понижават разноските и усилват ресурсната успеваемост. Например циклите на произвеждане на коли могат да бъдат скъсени от 60 на 24 месеца, като в същото време бъдат нараснали сигурността и удобството на пасажерите.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР