Съветът на министрите на културата на страните от Югоизточна Европа

...
Съветът на министрите на културата на страните от Югоизточна Европа
Коментари Харесай

България разработва фонд за култура в Югоизточна Европа

Съветът на министрите на културата на страните от Югоизточна Европа реши през днешния ден на съвещание в София да бъде основан непрекъснато настоящ фонд за районно съдействие в културната област. Това сподели министър Боил Банов на конференция в НДК след срещата.

Съветът на министрите е дал на България мандат да създаде учредителните документи и механизмите за деяние на фонда. При създаването им страната ни ще разчита на солидната поддръжка на сътрудниците ни от Европейската комисия, ЮНЕСКО и Съвета на Европа, стана ясно от думите на Банов. Той уточни, че се планува фондът да се финансира главно посредством бюджетите за просвета на страните-членки на организацията. Министърът добави, че ще бъдат вложени спомагателни средства и сила в популяризирането на българската просвета, завещание, творчество и нововъведения, както и ще се спомага за одобряване на позитивния облик на района като цяло. Също по този начин фондът ще предизвиква осъществяването на планове за районно и интернационално културно съдействие на основата на кординираните дейности на страните от Югоизточна Европа и на общите им цели. Това ще разреши обединяването на запаси, улеснението на съдействие и видимостта на културния продан и дейности.

На днешната среща България е предала публично председателството на Съвета на министритете на културата на страните от Югоизточна Европа на Хърватия за идващия едногодишен интервал.
Заместник-министърът на културата на Хърватия Ива Храсте-Сочо уточни, че по време на хърватското председателство ще отделят изключително внимание на въпроса за намиране на модели и механизми за повишение на подвижността на хората на изкуството и на специалистите в региона на културата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР