Съветът на Европейския съюз приключи процедурата за ратифициране на споразумението

...
Съветът на Европейския съюз приключи процедурата за ратифициране на споразумението
Коментари Харесай

Асоциирането на Украйна в ЕС е ратифицирано, Русия заплашва с наказания в СТО

Съветът на Европейския съюз завърши процедурата за одобрение на съглашението за асоцииране на Украйна, а президентът Петро Порошенко дефинира събитието като следващото проваляне за Кремъл и начало на нов стадий по пътя на страната му към Европейски Съюз.

На 11 юли Съветът заяви, че всичките 28 страни са одобрили съглашението, това е заключителната стъпка в процеса и тя разрешава влизането в действие на документа от 1 септември 2017г.

Движението на Украйна към свързване с жителите и стопанските системи на Европейски Съюз продължи повече от 6 години. Планът за деяние, който да докара до безвизово пътешестване за украинците с биометрични паспорти, бе координиран през ноември 2010г. След това имаше доработване и промени, до момента в който при започване на 2014г. се смени проруската власт в Киев. В края на 2015г. Еврокомисията удостовери, че украинците са изпълнили всичси условия за свободно прекосяване на границите за стеснен интервал от време.

Референдум с консултативна мощ, извършен в Холандия през април 2016г., отхвърли съглашението и чак през май 2017г. холандският Сенат даде окончателното си единодушие.

" Споразумението за асоцииране бе едно от основните претенции и очаквания на Евромайдана. Радостен съм, че със взаимни старания г опостигнахме. А Кремъл, който активизира всички запаси против него, цинично наруши интернационалното право и разпростра експанзия против Украйна, претърпя следващото си проваляне ", написа във " Facebook " президентът Петро Порошенко.
Москва не се е отказала и дава сигнал за нова поредност искове против Украйна и Европейски Съюз в Световната комерсиална организация, тъй като твърди, че асоциирането нарушавало разпоредбите и наказвало Русия.

" Ройтерс " цитира стенограма от съвещание на комисията на СТО по районните търговски съглашения, в която съветският представител споделя, че съглашението ЕС-Украйна е " съвършен образец да обстановка, в която свободната търговия утежнява комерсиалните условия за други сътрудници ". То нарушава правила на СТО, съгласно които зоните за свободна търговия не трябва да подтикват издигането на бариери пред други страни, добавя представителят.

З апоследните 5 години Москва е почнала 6 процедури в СТО и всичките са против Украйна или Европейски Съюз. Последното е от май и в него Киев е упрекнат, че въвел " цяла галактика от ограничавания, забрани, изисквмания и прозедури ", които дискриминират Русия.

От 2011г. десетки двустранни и многостранни съглашения в търговията и вложенията обвързват Украйна със страните от Оперативно-наблюдателно дело, а доста от уговорките, поети от Киев, не съответстват със отговорностите му по съглашението за асоцииране, добавя представителят.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР