Съветът на Европейския съюз прие амбициозните мерки, предложени от Комисията

...
Съветът на Европейския съюз прие амбициозните мерки, предложени от Комисията
Коментари Харесай

ЕС окончателно спира употребата на пластмасови продукти за еднократна употреба до 2024 г.


Съветът на Европейския съюз одобри амбициозните ограничения, препоръчани от Комисията за битка с морските боклуци, произхождащи от 10-те пластмасови продукта за еднократна приложимост, които най-често се срещат по европейските плажове, както и изоставени риболовни уреди и разградими при окисляване пластмаси.

Правилата за пластмасовите произведения за еднократна приложимост и риболовните уреди плануват да се ползват разнообразни ограничения във връзка с другите артикули и слагат Европейски Съюз отпред на световната битка с морските боклуци. Когато има леснодостъпни други възможности на допустими цени, пластмасовите произведения за еднократна приложимост — да вземем за пример принадлежности за хранене, чинии или сламки — ще бъдат отстранени от пазара. За други артикули задачата е да се ограничи тяхната приложимост посредством понижаване на потреблението им на национално ниво, да се вкарат условия за проектирането и етикетирането, както и отговорности производителите да ръководят отпадъците и да почистват околната среда.

Новите правила са пропорционални и по този начин приспособени, че да се реализиран допустимо най-хубави резултати.

След днешното решение на Съвета актът ще бъде оповестен в Официален вестник на Европейския съюз. Директивата ще влезе в действие 20 дни след публикуването. Държавите членки ще разполагат с две години, с цел да транспонират законодателството в националното си право.

Новите правила са пропорционални и по този начин приспособени, че да се реализиран допустимо най-хубави резултати. Това значи, че за другите артикули ще се ползват разнообразни ограничения. С новите правила ще се вкарат:

- възбрана на избрани пластмасови артикули за еднократна приложимост, за които съществуват други възможности на пазара, а точно: клечки за уши, принадлежности за хранене, чинии, сламки, бъркалки и пръчки за балони, както и чаши, съдове за храни и питиета, направени от експандиран полистирен, и всички произведения от разградими при окисляване пластмаси;

- ограничения за понижаване на потреблението на съдове за храни и чаши за питиета, направени от пластмаси, и специфичното обозначаване и етикетиране на избрани продукти;

- схеми за разширена отговорност на производителя, с които да се покриват разноските по разчистване на отпадъците за артикули като филтри за тютюн и риболовни уреди;

- задачата за 90 % разделно събиране на пластмасови бутилки до 2029 година (до 2025 година — 77 %) и условия за проектирането на продуктите, съгласно които капачките би трябвало да са прикрепени към бутилките; както и задачата от 2025 година нататък в бутилките от РЕТ да има дял от 25 % рециклирана пластмаса и от 2030 година нататък — във всички пластмасови бутилки дял от 30 % рециклирана пластмаса.

След днешното решение на Съвета актът ще бъде оповестен в Официален вестник на Европейския съюз. Директивата ще влезе в действие 20 дни след публикуването. Държавите членки ще разполагат с две години, с цел да транспонират законодателството в националното си право. За избрани ограничения директивата планува разнообразни периоди за транспониране: Забраните и отговорностите за обозначаване би трябвало да се ползват две години след влизането в действие.

5 години след влизането в действие на директивата капачките и капаците на всички съдове за питиета с съдържимост до три литра би трябвало да бъдат прикрепени към тях. А спомагателните отговорности в границите на разширената отговорност на производителя би трябвало да се извършват в интервала сред януари 2023 година и 31 декември 2024 година, според от продукта. Контекст Директивата за пластмасовите произведения за еднократна приложимост е значителен детайл от Плана за деяние за кръговата стопанска система на Комисията „ Юнкер “ и част от тактиката на Европейски Съюз за пластмасите — най-широкообхватната тактика в света, при която се приема метод, учреден на виталния цикъл според от характерните материали, с цел да се позволи казусът с разточителната приложимост на пластмаси и с нездравословните пластмасови боклуци и да се поддържа визията за образован, новаторски и резистентен бранш на пластмасите.

Директивата следва метод, сходен на потребления при сполучливата Директива за пластмасовите торбички от 2015 година, която бързо докара до смяна в навиците на потребителите. Изпълнението на новите ограничения ще донесе както екологични, по този начин и стопански изгоди, като да вземем за пример: попречване на излъчвания от 3,4 млн. тона CO2 еквивалент;предотвратяване на вреди върху околната среда за 22 милиарда евро до 2030 г.;спестяване на разноски за потребителите от към 6,5 милиарда Евро.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР