Съветът на Европейския съюз, представляващ държавите членки, прие днес променени

...
Съветът на Европейския съюз, представляващ държавите членки, прие днес променени
Коментари Харесай

ЕС въвежда оценка на безопасността на пътищата на всеки пет години

Съветът на Европейския съюз, представляващ страните членки, одобри през днешния ден изменени правила за по-систематичен метод за обезпечаването на безвредна пътна инфраструктура. Реформата е част от напъните на Европейски Съюз за осъществяване на стратегическите цели до 2020 година да се понижи на половина броят на смъртните случаи по пътищата спрямо 2010 година, а до 2050 година броят на починалите да бъде редуциран съвсем до нула.

От страните членки ще се изисква да правят оценка на пътната сигурност на цялата мрежа минимум един път на всеки пет години. Тя дава визия за моментното положение на цялата обхваната от директивата пътна мрежа и се употребява за оценка на риска от катастрофи.

Органите ще употребяват констатациите от оценката за осъществяването на повече целенасочени инспекции за пътна сигурност или за предприемането на директни коригиращи дейности, се показва в известие на съвета. Първите оценки на пътната сигурност на цялата мрежа би трябвало да бъдат приключени най-късно през 2024 г.

Ще стане наложително при процедурите за ръководство на пътната сигурност систематично да се вземат под внимание пешеходците, велосипедистите и другите уязвими участници в пътното придвижване. През 2017 година съвсем половината от смъртните случаи при пътнотранспортни катастрофи в Европейски Съюз са свързани с тези участници в пътното придвижване.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР