Съветът на Европейския съюз (ЕС) прие промени в правилата за

...
Съветът на Европейския съюз (ЕС) прие промени в правилата за
Коментари Харесай

ЕС въвежда оценка на безопасността на пътищата на всеки пет години

Съветът на Европейския съюз (ЕС) одобри промени в разпоредбите за пътната сигурност , с които се вкарва наложителна оценка на положението на пътищата на всеки пет години.

Целта е да бъде понижен броят на смъртните случаи и тежките пострадвания с по-добро планиране и поддържане на пътищата, тунелите и мостовете , се показва в известие на Съвета. Европейски Съюз цели до края на идната година да реализира понижение на половина на смъртните случаи на пътя спрямо данните от 2010 година, а до 2050 година броят на починалите да бъде редуциран съвсем до нула.



От страните ще се изисква да правят оценка сигурността на цялата пътна мрежа най-малко един път на всеки пет години. Предвижда се на основата на тези оценки да бъдат предприемани нужните промени за подобряването на положението на пътищата . Първите оценки на цялостната пътна сигурност се чакат най-късно през 2024 година

Ще стане наложително при правенето на оценките да се вземат поради пешеходците, колоездачите и другите уязвими участници в пътното придвижване. През 2017 година в съвсем половината от смъртните случаи на пътя в Европейски Съюз е имало представители на тези уязвими групи, се отбелязва в известието.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР