Съветът на Европейския парламент за защита на околната среда разшири

...
Съветът на Европейския парламент за защита на околната среда разшири
Коментари Харесай

ЕК забранява употребата на пластмасови чинии, сламки и клечки за уши

Съветът на Европейския парламент за отбрана на околната среда разшири листата на неразрешените пластмасови артикули за еднократна приложимост. Предложението на Европейска комисия е да бъдат неразрешени девет пластмасови произведения за еднократна приложимост през 2021 година, осведоми МИА. Членове на борда за запазване на околната среда, публично здраве и сигурност на храните участваха в разширението на листата.
Според предлагането на Европейска комисия в листата на неразрешените артикули би трябвало да влязат пластмасови чинии, вилици, ножове, лъжици, сламки, пръчици за обща приложимост, клечки за уши, украшения за питиета и пръчки за балони, посочи Българска национална телевизия.

Европейската комисия по екологична политика, публично здраве и сигурност на храните на 10 октомври разшири листата с тънки пластмасови торбички, артикули, съдържащи биоразградими пластмаси и опаковки за бързо хранене.

Докладът, показан от белгийския народен представител Фредерик Рис (АЛДЕ) изисква също и понижаване на опаковките за еднократна приложимост за бургери, сандвичи, плодове и зеленчуци, десерти и сладолед до 2025 година.

Изисква се също по този начин и пластмасовите бутилки да се изхвърлят настрана и 90% от тях да се рециклират до 2025 година Съветът се стреми да понижи и пластиката в цигарените филтри с 50% до 2025 година и 80% до 2030 година, а разноските за събиране, превозване и заличаване на отпадъците да бъдат покривани от тютюневата индустрия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР