Съветът на Европа изрази тревога от зачестилите посегателства срещу свободата

...
Съветът на Европа изрази тревога от зачестилите посегателства срещу свободата
Коментари Харесай

Съветът на Европа: Разтревожени сме от посегателствата срещу свободата на медиите

Съветът на Европа изрази паника от зачестилите похищения против свободата на медиите на континента, като закани, неразкрити убийства и случайно задържане, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Агенция Франс Прес.

"Свободата на словото е жизненоважна за упражняването на всички други човешки права и заслужава най-голямо внимание от нашите страни членки ", съобщи генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд. Той акцентира, че са нужни твърди политически дейности за подобряването на свободата на медиите.

12 организации сътрудници на Съвета на Европа, измежду които "Репортери без граници " и Комитетът за отбрана на публицистите, разгласиха отчет за "заплахите и похищенията против свободата на медиите в Европа ", в който се споделя, че "в момента свободата на медиите в Европа е по-нестабилна от когато и да било след края на Студената война ".

През 2018 година в 32 от 47-те страни членки на Съвета на Европа са били регистрирани 140 нарушавания на свободата на медиите, които създателите на отчета дефинират като съществени. Сред тях са нахлуване с кола бомба против публицист в Черна гора, нахлуване с нож против публицист в Милано и опит за опожаряване на редакция в Украйна.

"Най-малко двама публицисти бяха убити през 2018 година поради работата си ", съгласно отчета - словашкият публицист Ян Куциак и саудитският му сътрудник Джамал Хашоги. Авторите на отчета означават като подозрителни и два други случая на ликвидиране на публицисти - слчаят с българската журналистка Виктория Маринова и с съветския публицист Максим Бородин, умрял в резултат на рухване от балкон.

"В част от Европа се възцарява атмосфера на безотговорност ", показват паниката си организациите. Докладът порицава изключително Русия, Украйна, Турция, доста балкански страни и Азербайджан, тъй като от началото на 90-те години не са разкрили най-малко 17 убийства на публицисти.

Според създателите към края на 2018 година в страни членки на Съвета на Европа са били арестувани 130 публицисти, от които 110 единствено в Турция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР