Съветът на ЕС удължи днес мандата на операция "София" с

...
Съветът на ЕС удължи днес мандата на операция "София" с
Коментари Харесай

Съветът на ЕС удължи мандата на операция София с шест месеца

Съветът на Европейски Съюз удължи през днешния ден мандата на интервенция "София " с шест месеца, до 31 март 2020 година, оповестиха от неговата пресслужба.

Разполагането на военноморските активи на интервенцията ще продължи да бъде краткотрайно прекратено, защото страните членки на Европейски Съюз ще продължат да работят на съответните конгреси за намиране на решение по отношение на дебаркирането като част от последващите дейности във връзка със заключенията на Европейския съвет от юни 2018 година

Държавите членки на Европейски Съюз имат подготвеност да се върнат към този въпрос, когато това е належащо, с цел да се дадат на командващия интервенцията възможни нови насоки във връзка с разполагането на военноморските активи на интервенцията. Операцията ще продължи да извършва надлежно мандата си.

Основният мандат на интервенцията е да способства за напъните на Европейски Съюз за разтрошаване на бизнес модела на контрабандистите на мигранти и трафикантите на хора в южната част на Централното Средиземноморие. Операцията има и съпътстващи задания. Тя обезпечава образование за либийската брегова защита и военноморски сили, следи ефикасността на образованието в дълготраен проект и способства за използването на оръжейното ембарго на Организация на обединените нации в намерено море край крайбрежията на Либия. В допълнение интервенцията също организира действия по наблюдаване и събира информация по отношение на противозаконния експорт на петрол от Либия, в сходство с резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Самата интервенция способства за напъните на Европейски Съюз за възобновяване на стабилността и сигурността в Либия и за морската сигурност в района на Централното Средиземноморие.

Операция "София " започва на 22 юни 2015 година и е част от цялостния метод на Европейски Съюз към миграцията. Командващ интервенцията е контраадмирал Кредендино от Италия, а седалището на интервенцията се намира в Рим.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР