Съветът на ЕС съобщи, че назначава обвинителите в Европейската прокуратура.

...
Съветът на ЕС съобщи, че назначава обвинителите в Европейската прокуратура.
Коментари Харесай

Съветът на ЕС попълни състава на Европейската прокуратура. България е предтавена от Теодора Георгиева

Съветът на Европейски Съюз заяви, че назначава обвинителите в Европейската прокуратура. В приложения лист България е представлявана от Теодора Георгиева. Тя е арбитър в Административен съд - София и застава на поста след съревнование с още двама български магистрати

Назначени са общо 22 прокурори, които ще образуват колегията на Европейската прокуратура. Заедно с европейския основен прокурор Лаура Кьовеши, те ще реализират контрол на следствията и повдигането и поддържането на обвиняване, предава Българска телеграфна агенция.

Европейската прокуратура ще бъде самостоятелна институция на Европейски Съюз и ще дава отговор за следствието, наказателното гонене и предаването на съд за закононарушения против финансовите ползи на Общността. Такива закононарушения са измами, корупция, трансгранични измами с Данък добавена стойност на стойност над 10 милиона евро. Европейската прокуратура ще прави следствия и наказателно гонене, и ще упражнява правата на прокурор в съдилищата на страните от Европейски Съюз.

Европейските прокурори се назначават за период от шест години, който не предстои на възобновяване. В края на този период Съветът на Европейски Съюз може да реши да удължи пълномощията най-вече с три години.

Европейските прокурори от една трета от страните в Европейски Съюз, избрани посредством чоп, ще имат мандат от три години без право на възобновяване. Това важи за прокурорите от Гърция, Испания, Италия, Кипър, Литва, Холандия, Австрия и Португалия.

Всяка страна от Европейски Съюз предлага претенденти за длъжността европейски прокурор. Кандидатите би трябвало да бъдат настоящи чиновници на прокуратурата или на правосъдната система на съответната страна, като тяхната самостоятелност би трябвало да не предстои на подозрение. Те следва да имат нужната подготовка за заемане на висши длъжности в прокуратурата или в правосъдната система в съответните страни. Европейските прокурори би трябвало да имат нужния на практика опит в региона на националните правни системи, финансовите следствия и интернационалното правосъдно съдействие по наказателноправни въпроси.

Комисията за асортимент изготви стимулираните мнения и класирането за всеки от показаните претенденти, които дават отговор на изискванията. След приемане на мненията Съветът на Европейски Съюз избра и назначи един от претендентите за европейски прокурор за всяка от участващите страни, се показва в известието.

Миналата година Съветът на Европейски Съюз и Европейският парламент назначиха Лаура Кьовеши за първи европейски основен прокурор. В Европейската прокуратура вземат участие 22 страни от Европейски Съюз - Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Португалия, Румъния, Словения, Словакия, Испания. Европейската прокуратура е със седалище в Люксембург и се чака да стартира работа в края на тази годинa.
prokuratura.jpg
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР