Съветът на ЕС прие в сряда останалите 4 закона от

...
Съветът на ЕС прие в сряда останалите 4 закона от
Коментари Харесай

ЕК завърши приемането на пакета от закони за чиста енергетиката


Съветът на Европейски Съюз одобри в сряда останалите 4 закона от пакета „ Честа сила за всички европейци “. „ Европейски Съюз приключи главното преразглеждане на енергийната си политика, която обезпечава нормативните предпоставки за прехода към честа енергетика и пътя на Европейски Съюз за осъществяване на отговорностите по Парижкото съглашение “, се споделя в известие на Съвета на Европейски Съюз.

Новите закони включват регламента и директивата за електрическа енергия, които вършат пазара за електрическа енергия на Европейски Съюз по-взаимно обвързван, еластичен и насочен към потребителите. Регламентират се разпоредбите за ръководство на рисковете в електроенергийния бранш при обезпечаване на сигурността на електроснабдяването в спешни обстановки. Пакетът също по този начин включва в себе си преразглеждането на ролята и схемите за действие на регулаторите (ACER).

Приемането на четирите закона е последната стъпка в законодателният развой. Те влизат в 20 дни след публикуването им в Официалния вестник на Европейски Съюз.
Според известието на Съвета на Европейски Съюз новата нормативна и правна база дава повече права на потребителите и облекчава присъединяване им на пазара в качеството им на дейни клиенти. Правото на доставчиците на електрическа енергия да дефинират своите цени ще понижи пазарните изкривявания, ще ускори конкуренцията и ще понижи цените за потребителите. Благодарение на новите правила системата за електроснабдяване ще може да трансформира производството на електрическа енергия от възобновими източници на сила (ВЕИ).

Правилата откриват също по този начин нови нормативни рамки за огромните мощности, ограничаващи изхвърлянията на излъчвания от изкопаеми горива до 550 грама СО2 на кВтч електрическа енергия.

Новите нормативни рамки за попречване и контролиране на рецесиите в бранша на електроенергетиката целят усилване на енергийната сигурност в Европейски Съюз. Новият правилник задължава страните от Европейски Съюз да изготвят проекти за подготвеност при опасности въз основата на районни и национални спешни сюжети. Те плануват разширение на съдействието и взаимната помощ при положение на електроенергийна рецесия.

Пакетът от оферти, озаглавен „ Чиста сила за всички европейци “ бе показан от Европейска комисия през ноември 2016 година. Той се състои от осем законодателни акта, които подкрепят образуването на Европейския енергиен съюз в границите на Европейски Съюз и осъществяването на отговорностите по Парижкото съглашение от страна на съюза. Четири от законодателните акта към този момент влязоха в действие, а в този момент са признати и останалите четири.

В известието на Съвета на Европейски Съюз е приложена и инфографика, която припомня, че Европейски Съюз е най-големият вносител на сила в света. Годишно Европейски Съюз изразходва 350 милиарда евро за импорт на енергоносители, от трети страни половината от потреблението. Освен това Европейски Съюз е мощно стеснен във връзка с броя на доставчиците. Това е тласък за развиването от страна на Европейски Съюз на чистата енергетика.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР