Съветът на ЕС прие днес промени в правилата за пътната

...
Съветът на ЕС прие днес промени в правилата за пътната
Коментари Харесай

ЕС въвежда оценка на безопасността на пътищата на всеки пет години

Съветът на Европейски Съюз одобри през днешния ден промени в разпоредбите за пътната сигурност, с които се вкарва наложителна оценка на положението на пътищата на всеки пет години.

Целта е да бъде понижен броят на смъртните случаи и тежките пострадвания с по-добро планиране и поддържане на пътищата, тунелите и мостовете, се показва в известие на Съвета. Европейски Съюз цели до края на идната година да реализира понижение на половина на смъртните случаи на пътя спрямо данните от 2010 година, а до 2050 година броят на починалите да бъде редуциран съвсем до нула.

От страните ще се изисква да правят оценка сигурността на цялата пътна мрежа най-малко един път на всеки пет години. Предвижда се на основата на тези оценки да бъдат предприемани нужните промени за подобряването на положението на пътищата.

Първите оценки на цялостната пътна сигурност се чакат най-късно през 2024 година.

Ще стане наложително при правенето на оценките да се вземат поради пешеходците, колоездачите и другите уязвими участници в пътното придвижване. През 2017 година в съвсем половината от смъртните случаи на пътя в Европейски Съюз е имало представители на тези уязвими групи, се отбелязва в известието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР