Съветът на ЕС прие днес на писмена процедура спорните промени

...
Съветът на ЕС прие днес на писмена процедура спорните промени
Коментари Харесай

Съветът на ЕС прие промените в пакет Мобилност, срещу които е България

Съветът на Европейски Съюз одобри през днешния ден на писмена процедура противоречивите промени в пакета "Мобилност “.

Сега, с цел да влезе в действие, той би трябвало да бъде утвърден от Европейския парламент на второ четене, след което текстовете да бъдат оповестени в Официалния вестник на Европейски Съюз, заяви БНР. С измененията се планува камионите да се връщат в страната, в която е записана фирмата-превозвач, на всеки 8 седмици, а самият водач - на 3 или 4 седмици, според от работния си график. Друго условие е естествената седмична отмора на водача да е най-малко 45 часа и да се прекарва отвън кабината на камиона. Ако почивката се употребява отвън дома, настаняването би трябвало да е за сметка на работодателя.

Джамбазки: Пакетът подвижност умря

Не би трябвало обаче да се не помни, че въпреки седмичната отмора да не може да се употребява в зона за паркиране, Европейски Съюз ще предизвиква построяването и потреблението на безвредни и сигурни зони за паркиране. Еврокомисията ще създаде стандарти и процедура за узаконяване на такива зони за паркиране посредством вторично законодателство.

Андрей Новаков сезира Европейска комисия за изчезнали санитарни условия за водачите на товарни камиони в Европа

Осем страни, измежду които и България, към този момент изпратиха писмо до Еврокомисията, с което желаеха пакетът "Мобилност " да бъде анулиран. Премиерът Бойко Борисов даже съобщи, че дружно с сътрудниците си от тези страни обмисля да заведе групов иск против пакета в Съда на Европейски Съюз. От самото начало на разискванията против пакета се оповестиха шест страни - България, Литва, Латвия, Полша, Унгария и Румъния, последвани от Кипър, Малта и Естония.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР