Съветът на ЕС постигна съгласие за назначаването на Лаура Кьовеши

...
Съветът на ЕС постигна съгласие за назначаването на Лаура Кьовеши
Коментари Харесай

Лаура Кьовеши вече официално е първият европейски главен прокурор

Съветът на Европейски Съюз реализира единодушие за назначението на Лаура Кьовеши за първи европейски основен прокурор, предават международните организации. Вотът на външните министри на страните-членки би трябвало да бъде доказан от Европейския парламент. Очаква се офисът на основния прокурор да проработи през ноември следващата година. 
" Съветът ще продължава наблюдението си върху задействането на офиса, с цел да има гаранции, че той ще бъде ефикасен и ще се трансформира в крайъгълен камък в битката против измамите и корупцията с европейски средства ", съобщи министърът на правораздаването на Финландия Анна-Моя Хенриксон, чиято страна е ротационен ръководител на Европейски Съюз. 
Кьовеши срещна мощна опозиция, най-много от личното си румънско държавно управление, само че в последна сметка съумя да се пребори за поста. Първоначално и българското държавно управление беше против румънската прокурорка. Позицията на премиера Бойко Борисов обаче се промени на 20 юли, когато изненадващо министър председателят разгласи, че ще поддържа румънката за европейски основен прокурор. Малко преди този момент Франция също разгласи, че поддържа Кьовеши.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР