Съветът на ЕС подкрепи днес предложението на Европейската комисия за

...
Съветът на ЕС подкрепи днес предложението на Европейската комисия за
Коментари Харесай

ЕС отделя 1 млрд. евро за разработката на суперкомпютри

Съветът на Европейски Съюз поддържа през днешния ден предлагането на Европейската комисия за построяването на европейска инфраструктура от суперкомпютри на международно ниво, заяви пресслужбата на Европейска комисия. Към самодейността се причислява и България.

 © Българска телеграфна агенция
Суперкомпютрите са нужни за обработката на все по-големите размери от данни, като имат приложения в голям брой области - от опазването на здравето и производството на сила от възобновими източници, до сигурността на колите и киберсигурността. Съветът утвърди основаването на взаимно сдружение за европейски високопроизводителни изчислителни технологии (EuroHPC), което ще сплоти силите на 25 страни от Европейски Съюз, ще построи инфраструктура за високопроизводителни калкулации и данни, и ще поддържа научни проучвания в тази област.

Еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел означи, че по този начин ще бъде даден подтик посредством системата на публичните поръчки за построяването на конкурентоспособна верига за обработка и доставка на данни. По нейните думи ще бъдат обезпечени по-големи благоприятни условия на европейските университетски среди, индустрията, дребните и междинните сдружения и администрацията, като им се даде достъп до запаси, услуги и средства за възстановяване на техните умения в региона на цифровите технологии и нововъведенията.

 България и още 15 страни от Европейски Съюз ще работят за европейски суперкомпютър България и още 15 страни от Европейски Съюз ще работят за европейски суперкомпютър
16 страни от Европейския съюз, измежду които и България, ще основат дружество за европейски суперкомпютър. Амбицията е Европа да се върне на световнат...

Съвместното сдружение за европейски високопроизводителни изчислителни технологии ще бъде основано през ноември и ще работи до края на 2026 година. Сътрудничеството е от решаващо значение за конкурентоспособността и независимостта на Европейски Съюз в учредената на данни стопанска система. Промишлеността в Европейски Съюз през днешния ден употребява над 33% от високопроизводителните изчислителни запаси в международен мащаб, само че доставя единствено пет % от тях.

EuroHPC ще разполага с бюджет от един милиард евро, половината обезпечени на Европейски Съюз, а останалите - от участващите страни. Допълнително над 400 млн. евро ще бъдат обезпечени от частни сътрудници.

Ще бъдат купени и внедрени два суперкомпютъра, попадащи в челната петица в международен мащаб, както и на минимум още два други, които през днешния ден биха попаднали измежду най-хубавите 25 в света. Тези машини ще бъдат свързани със съществуващите национални суперкомпютри, като потребителите ще могат да ги употребяват допълнително от 800 научни и промишлени области на приложение.

Ще бъде обезпечена поддръжка за построяването на европейска мрежа от суперкомпютри, индустрията ще бъде насърчена да доставя технологии и да обезпечава достъп до суперкомпютърни запаси на огромен брой консуматори, в доста области на приложение.

Към взаимното сдружение към този момент се причисляват Австрия, Белгия, България, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Испания.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР