Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи ще обсъди

...
Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи ще обсъди
Коментари Харесай

Съветът на ЕС решава приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенген

Съветът на Европейски Съюз по правораздаване и вътрешни работи ще разиска и гласоподава през днешния ден две оферти за разширение на Шенгенското пространство. Първото предложение е за приемането на България и Румъния, а второто - за Хърватия, сочи дневният ред на съвещанието.   На съвещанието България ще бъде представлявана от вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.
Решението се чака в обедните часове. За да бъдат признати страите, не би трябвало да има гласове " срещу ".
  Премиерът на Нидерландия Марк Рюте съобщи пред публицисти в Тирана тази седмица, че Хага не споделя " не ", а " не още " за приемането на България и Румъния.    Междувременно представители на Австрия обявиха, че не поддържат присъединението на нашата и на румънската страна.  
 

Броени часове преди решаващата среща на министрите на вътрешните работи на Европейски Съюз австрийският канцлер Карл Нехамер удостовери решението си да блокира България и Румъния при разширението на Шенгенското пространство, заяви Българска телеграфна агенция. 
Вчера на взаимна конференция с ръководителя на Европейската национална партия Манфред Вебер във Виена Нехамер пледира за взимане на решение през есента на 2023 година Вебер е изразил своето схващане на грижите и желанията на Австрия, само че не и за налагането на несъгласие.     Австрия обвързва своето единодушие за разширение на Шенгенското пространство с влизане в деяние на австрийски проект от пет точки, измежду които е и подсилване на опазването на външните граници. На въпрос на австрийската информационна организация АПА в какъв период би трябвало да бъде изпълнен този проект, Нехамер се базира на министъра на вътрешните работи Герхард Карнер. Той е „ задал времеви небосвод до идната есен, когато да бъде избран нова дата за гласоподаване приемането на България и Румъния “.    Въз основа на обстоятелствата, да вземем за пример броя на хванатите мигранти, до тогава ще може да се получи визия за ситуацията, прогрес би трябвало да бъде маркиран и при репатриране и осъществяване на процеса на предоставяне на бежански статут в трети страни. Нехамер съобщи, че страни като България „ имат потребност от нашата помощ “, базирайки се на полицейски данни за желаните миграционни направления.   Позицията на Карнер беше остро разкритикувана от неговия съпартиец и вицепрезидент на Европейския парламент Отмар Карас, съгласно който, блокадата на Шенген не способства за решение на казуса с числата на мигрантите, безконтролно е смесването на двете тематики.   Ръководителят на фракцията на Австрийската социалдемократическа партия в Европейския парламент Андреас Шидер също беше сериозен към решението на австрийското държавно да припомня за миграционните проблеми малко преди срещата на върха на министрите на вътрешните работи.    „ Да се поставя несъгласие на масата в този миг не е нищо друго, с изключение на доказателство за персонален неуспех и некадърност на австрийското държавно управление “. Освен това той упрекна Нехамер, че не е застъпил настоятелно миграционната тема пред унгарския  министър председател Виктор Орбан и сръбския президент Александър Вучич. Защото, съгласно Шидер, в края на краищата Орбан и Вучич са виновни за „ повишаването на трафика по Балканския маршрут “ сега.   В известие за медиите ръководителката на НЕОС Беате Майнъл-Райсингер е призовала държавното управление да отдръпна опасността за налагане на несъгласие. „ Съобщението за несъгласие от Австрия за влизане на България и Румъния в Шенген демонстрира лекомислието на австрийското държавно управление и заплашва сърцевината на европейския план: свободата “.  
 

Европейската комисия прикани по-рано тази година неведнъж трите страни да бъдат признати в Шенген без отсрочване. Европейският парламент гласоподава нов апел за приемането на трите страни до края на годината в европейското пространство без гранични инспекции. В последните месеци Европейска комисия управлява две спомагателни инспекции за готовността на България и Румъния по покана на управляващите в София и Букурещ. България и Румъния се показаха на тези инспекции ослепително, съобщи пред евродепутатите зам.-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР