Съветът на ЕС по образование, младеж, култура и спорт обсъди

...
Съветът на ЕС по образование, младеж, култура и спорт обсъди
Коментари Харесай

Съветът на ЕС е обсъждал добавянето на думата "култура" към ресора на Габриел

Съветът на Европейски Съюз по обучение, юноша, просвета и спорт разиска през вчерашния ден предлагането за промени в наименованието на отговорностите на идващия български еврокомисар. Това оповестиха след края на съвещанието представители на председателството на Съвета на Европейски Съюз и на Европейската комисия, представени от Българска телеграфна агенция.

Италианското държавно управление през вчерашния ден е предложило названието на отговорностите на еврокомисаря Мария Габриел да включва и просвета, с изключение на юноша и нововъведения. Това посочи еврокомисарят по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич. Той добави, че въпросът е бил прегледан в точка " Разни ".

Финландският министър на науката и културата Хана Косонен от името на председателството съобщи, че " би могло да има потребност " от прибавянето на културата в името, само че означи, че това остава работа на новоизбрания ръководител на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Косонен удостовери, че Съветът на Европейски Съюз няма отношение към наименованието на отговорностите на еврокомисарите.

Културата и спортът са в обсега на бъдещите отговорности на еврокомисаря Габриел, само че това не се показва още в името на нейния сектор. По гледище на Европейския парламент Фон дер Лайен до момента предприе промени в наименованията на отговорностите на трима бъдещи комисари. Вчера неин представител разясни, че не се постанова към името на отговорностите на Мария Габриел нещо да бъде допълвано.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли също се произнесе през вчерашния ден по този въпрос, като уточни, че евродепутатите биха били удовлетворени от включването на думата " просвета " в названието. Сасоли не сложи изискване тази смяна да бъде направена, с цел да може Европарламентът да гласоподава целия състав на новата комисия.

Той заяви, че гласуването ще се състои идната сряда. Комисията на Урсула фон дер Лайен трябваше да е встъпила в служба още при започване на ноември, само че серия от провали на нейни претенденти докара до закъснение (повече четете тук). Целта в този момент е новата Комисия да встъпи в служба на 1 декември.

Сасоли не отхвърли подозренията, че поради неналичието на английски еврокомисар работата на новата Европейска комисия може да бъде сложена под въпрос. По-рано през вчерашния ден представител на Еврокомисията заяви, че към момента няма отговор от Лондон по откритата наказателна процедура за неспазване на европейското законодателство поради отхвърли на английските управляващи да предложат претендент за еврокомисар. Говорителят означи, че крайният период за отговора изтича през днешния ден в среднощ и че Европейска комисия ще се произнесе идния понеделник.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новата Еврокомисия (541)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР