Съветът на ЕС одобри заключенията на Европейската комисия от докладите

...
Съветът на ЕС одобри заключенията на Европейската комисия от докладите
Коментари Харесай

Съветът на ЕС: Механизмът за сътрудничество и проверка за Румъния и България остава в сила


Съветът на Европейски Съюз утвърди заключенията на Европейската комисия от отчетите по Механизма за съдействие и инспекция за Румъния и България и акцентира още веднъж привързаността си към полезностите и правилата на Европейски Съюз, в това число тези за правова страна и самостоятелност на правосъдната система, написа през днешния ден румънският вестник " Гъндул ", представен от Българска телеграфна агенция, за двудневната среща на водачите на страните от Европейски Съюз в Брюксел.

Съветът напомня, че е належащо постигнатият прогрес в границите на механизма да бъде необратим, тъй че Румъния и България да изпълнят по приемлив метод поставените цели. " В този смисъл съществуването на безапелационни тествани резултати, ефикасното използване и необятната и непрекъсната, несъмнена политическа поддръжка за промените, не престават да бъдат от особена значимост ", показва Съветът, представен от " Гъндул ".

Съветът акцентира, че Румъния би трябвало още веднъж да откри положителен ритъм на промените и да работи бързо, изключително във връзка с спомагателните основни рекомендации, отправени от Комисията за независимостта на правосъдната система и правосъдната промяна, битката с корупцията на всички равнища, както и по други въпроси на честността, подчертани в отчета. В този подтекст Съветът още веднъж акцентира значимостта на " недвусмисления непрекъснат и изчерпателен политически ангажимент " за осъществяване на поставените от механизма цели, в това число за политически консенсус за уважаване на независимостта на правосъдната система в сходство с основните рекомендации, отправени от Комисията. В този подтекст Съветът акцентира също значимостта на Националната дирекция за битка с корупцията, написа " Гъндул " и разгласява целия документ на Съвета на Европейски Съюз.

В документа се показва, че България е изпълнила три от поставените шест цели и че в случай че позитивната наклонност във връзка с България продължи, Механизмът за съдействие и инспекция ще бъде приключен.

Съветът на Европейски Съюз показва, че към този момент Механизмът за съдействие и инспекция остава в действие и че чака с интерес идващите отчети по него от Европейската комисия. Предвижда се те да бъдат оповестени през втората половина на 2019 година
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР