Съветът на ЕС одобри спешни мерки за намаляване на цените

...
Съветът на ЕС одобри спешни мерки за намаляване на цените
Коментари Харесай

ЕС прие мерките за намалено търсене на ток

Съветът на Европейски Съюз утвърди незабавни ограничения за понижаване на цените на силата, измежду които 10 на 100 по-малко бруто ползване на ток и понижаване на потреблението с 5% в пиковите часове.

Регламентът вкарва спад на търсенето на електричество, както и събиране и преразпределение на свръхпечалбите на енергийния бранш към семействата и дребните и междинни предприятия (МСП).

Министрите на енергетиката са ангажирани да изработят и други ограничения, които Европейската комисия счита да предложи. Това съобщи чешкият министър на промишлеността и търговията Йозеф Сикела, чиято страна е ротационен ръководител на Европейски Съюз.

Приемането на регламента на писмена процедура е разследване от постигнатото от енергийните министри политическо съглашение на 30 септември в Прага.
Намаляване на търсенето на ток
Поставена е доброволна цел за понижаване с 10 на 100 на бруто потреблението на ток в страните членки и наложителна цел за понижаване с 5 на 100 на потреблението в пиковите часове. Между 1 декември т.г. и 31 март 2023 година страните членки би трябвало да определят 10 % от пиковите си часове, в които търсенето да бъде понижено. Държавите ще могат да избират сами ограниченията, които да подхващат.
Таван на пазарните облаги на инфрамаргиналните технологии
Министрите на енергетиката се споразумяха за таван от 180 евро на мегаватчас на свръхпечалбите на производителите на на ниска цена ток, в това число за медиаторите, употребяващи така наречен инфрамаргинални технологии за производството на ток като възобновими източници на сила (ВЕИ), нуклеарна сила и лигнитни въглища.

Таванът има за цел да запази облагите на операторите и да не се пречи на вложенията във възобновима сила.

Страните членки ще ползват ограничения по свое убеждение за събиране и пренасочване на приходите от свръхпечалби към поддръжка и отбрана на крайните консуматори на електрическа енергия. Държавите вкараха някои гъвкави ограничения според от особеностите си. Те включват опция за по-висок таван на облагите, ограничения за в допълнение ограничение на свръхпечалбите от пазара, отличаване на технологиите една от друга и ограничавания върху пазарните облаги на други участници, в това число търговците.

Ако зависимостта на една страна членка от чистия импорт е идентична или над 100 %, тя би трябвало до 1 декември да подписа контракт за шерване на остатъка с изнасящата страна членка.

Солидарна вноска за бранша на изкопаемите горива

Въвежда се краткотрайна солидарна вноска върху облагите на бизнеса в областта на суровия нефт, природния газ, въглищата и рафинериите. Вноската ще се пресмята  въз основа на облагаемите облаги. Това ще става в сходство с националните законодателства през финансовата година, започваща през 2022 или 2023 година Печалбите би трябвало да са се нараснали с над 20 на 100 в съпоставяне със междинните годишни облагаеми облаги през 2018 година Солидарната вноска ще се ползва в допълнение към постоянните налози в страните членки.

Държавите от Европейски Съюз обаче могат да продължат да ползват своите национални ограничения, еквивалентни на солидарната вноска. Те би трябвало да бъдат съвместими с задачите на регламента.
Мерки за МСП
Държавите от Европейски Съюз ще могат също така временно да дефинират цени на доставките на ток за МСП, с цел да могат те да се преборят със усложненията поради поскъпналата сила. Националните управляващи могат да приложат изключителна и краткотрайна мярка, като дефинират цена на доставките под себестойността им.
Как ще се ползват ограниченията
Договорените ограничения са краткотрайни и изключителни по своята същина. Те ще се прилагат от 31 декември т.г. до 31 декември 2023 година
Целите за понижаване на потреблението на сила ще се ползват до 31 март 2023 година
Задължителните тавани върху свръхпечалбите ще бъдат в действие до 30 юни 2023 година
Въведени са характерни изключения за Кипър и Малта.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР