Съветът на ЕС одобри новия състав на Европейската комисия (ЕК)

...
Съветът на ЕС одобри новия състав на Европейската комисия (ЕК)
Коментари Харесай

Съветът на ЕС одобри нова ЕК без кандидат на Обединеното кралство

Съветът на Европейски Съюз утвърди новия състав на Европейската комисия (ЕК) под управлението на Урсула фон дер Лейен, която би трябвало да стартира работа на 1 декември. Това се показва в изказване от Съвета на Европейски Съюз.

Обединеното кралство , което би трябвало да напусне Европейски Съюз на 31 януари 2020 година, не показа своя претендент в Брюксел . Европейският парламент, който ще гласоподава на 27 ноември в Страсбург, дефинитивно би трябвало да утвърди новия състав на Европейска комисия.

" Съветът през днешния ден утвърди листата на лицата, препоръчани за назначение в Европейската комисия до 31 октомври 2024 година Това отваря опцията за гласоподаване в Европейския парламент за утвърждение на цялостния състав на Европейска комисия ".

Следните лица са препоръчани за назначение:

Г-н Тиери Бретон (Франция)

Г-жа Хелен Дали (Малта)

Г-н Валдис Домбровскис (Латвия)

Г-жа Елиса Ферейра (Португалия)

Г-жа Мария Габриел (България)

Г-н Паоло Джемтилиони (Италия)

Г-н Йоханес Хан (Австрия)

Г-н Фил Хоган (Ирландия)

Г-жа Илва Йохансон (Швеция)

Г-жа Вера Йоурова (Чешка република)

Г-жа Стела Кириакидис (Кипър)

Г-н Чнес Ленарчич (Словения)

Г-н Дидиеи Рейндерс (Белгия)

Г-н Маргаритис Схинас (Гърция)

Г-н Николас Шмит (Люксембург)

Г-н Марош Шефкович (Словакия)

Г-жа Кадри Симсон (Естония)

Г-н Виргиниус Синкевичиус (Литва)

Г-жа Дубравка Шуика (Хърватска)

Г-н Франс Тимерманс (Холандия)

Г-жа Юта Уприлайнен (Финландия)

Г-жа Адина Валеан (Румъния)

Г-н Оливър Вархили (Унгария)

Г-жа Маргтет Вестагер (Дания)

Г-н Януш Войчиечовски (Полша),

в допълнение към: господин Жосеп Борел (Испания), назначен за висш представител на Съюза по външни работи и политика за сигурност. След единодушието на Европейския парламент, Комисията се назначава от Европейския съвет с квалифицирано болшинство.
 Мария Габриел поема сектор
Мария Габриел поема сектор " Иновации и юноша "

Урсула фон дер Лайен разгласи разпределението на екипа си

Обединеното кралство , което съгласно Лисабонското съглашение трябваше да напусне Европейски Съюз на 29 март 2019 година - тъкмо 24 месеца след подаване на документално заявление за отдръпване до Европейския съвет, не направи това заради остри различия сред политическия хайлайф на страната.

Лондон към този момент получи три отсрочвания , като последната завършва на 31 януари. До този миг, Обединеното кралство остава пълновръстен член на Европейски Съюз с всички права и отговорности , в това число задължението да назначи собствен личен европейски комисар в новата Европейска комисия.

Лондон не направи това и в този момент институциите на Европейски Съюз приготвят правна аргументация и да се избегне правната рецесия с назначението на нова Европейска комисия.
 Лондон получи второ писмо от Брюксел с гледище да излъчи претендент за еврокомисар
Лондон получи второ писмо от Брюксел с гледище да излъчи претендент за еврокомисар

Премиерът трябваше да показа номинация до понеделник

Европейската комисия , ръководена от Урсула фон дер Лайен, не съумя да стартира работа на 1 ноември , защото през септември и октомври Европейският парламент отхвърли кандидатурите на европейските комисари от Франция, Румъния и Унгария , подозирайки ги за възможен спор на ползи.

В резултат на това, тези страни предложиха нови претенденти в Европейска комисия - Унгарският посланик Оливър Вархили, някогашният министър на стопанската система и финансите на Франция Тиери Бретон и евродепутатът от Румъния Алина Велеан.

До приемането на новата Европейска комисия, някогашната Европейска комисия, управлявана от Жан-Клод Юнкер, ще продължи да упражнява пълномощията си , които публично изтекоха на 31 октомври .
 Борис Джонсън: Победа на консерваторите ще подсигурява
Борис Джонсън: Победа на консерваторите ще подсигурява " спретнат Брекзит "

Англия пред парламентарни избори
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР