Съветът на ЕС одобри днес въвеждането на нови ограничения за

...
Съветът на ЕС одобри днес въвеждането на нови ограничения за
Коментари Харесай

Край на пластмасата за еднократна употреба в ЕС от 2021 г.

Съветът на Европейски Съюз утвърди през днешния ден въвеждането на нови ограничавания за някои произведения от пластмаса за еднократна приложимост.

Определят се по-строги правила за произведения и опаковки, които се оказват измежду десетте най-често срещани замърсители по европейските плажове. Новите правила не разрешават използването на пластмасови произведения за еднократна приложимост, за които съществуват заместители. Въвеждат се ограничения за понижаване на използването на най-често изхвърляните пластмасови произведения, се отбелязва в известие на Съвета.

Пластмасовите произведения за еднократна приложимост са направени напълно или отчасти от пластмаса и нормално са предопределени за еднократна или краткотрайна приложимост, преди да бъдат изхвърлени.

До 2021 година ще бъдат неразрешени пластмасовите чинии, принадлежности, сламки, дръжките за балони и клечките за уши. Държавите в Европейски Съюз се споразумяха да реализират до 2029 година задачата от 90 на 100 разделно събиране на пластмасови бутилки, както и за минимум 25 на 100 преправка на пластмасовите бутилки до 2025 година и 30 на 100 до 2030 година.

Днешното решение е последният стадий от процедурата по одобряването на новите правила.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР