Съветът на ЕС днес даде разрешение на Европейската комисия да

...
Съветът на ЕС днес даде разрешение на Европейската комисия да
Коментари Харесай

ЕС започва търговски преговори с Нова Зеландия и Австралия

Съветът на Европейски Съюз през днешния ден даде позволение на Европейската комисия да стартира търговски договаряния с Австралия и Нова Зеландия. Днешното решение изпраща мощен сигнал и до двете страни за това, че ценим партньорството си с тях и желаеме да задълбочим съществуващите връзки посред ни, разяснява българският министър на стопанската система Емил Караниколов, който ръководи съвещанието.

Водещата цел на комерсиалните съглашения с двете страни е в допълнение понижаване на съществуващите спънки пред търговията, унищожаване на митата върху стоките и даване на по-добър достъп до услугите и публичните поръчки в Австралия и Нова Зеландия. Областите, които евентуално ще завоюват най-вече от споразуменията за свободна търговия, са производството на автомобилно съоръжение, машини, химикали, модифицирани храни и услугите.

В пълномощията за водене на договаряния се обръща внимание на отбраната на уязвимите браншове като селското стопанство посредством добиване на оптимални изгоди от отварянето на пазарите, без да се нанасят вреди на локалните производители. В пълномощията не се планува цялостно освобождение на търговията със селскостопански артикули.

Предвижда се определяне на всеобхватна и модерна рамка, учредена на най-високите стандарти в региона на труда, сигурността, околната среда и отбраната на потребителите.

Европейски Съюз е в тясно съдействие с Австралия и Нова Зеландия по въпросите на икономическата и комерсиалната политика в границите на споразуменията за партньорство, подписани надлежно през 2008 година и 2017 година. Европейски Съюз има двустранни съглашения и с двете страни за взаимното признание на някои механически документи, които улесняват търговията с промишлени артикули, като понижават разноските за тествания и узаконяване на износа и вноса. Макар и лимитирани, комерсиалните спънки остават обилни за някои области като селското стопанство или текстилните произведения.

Европейски Съюз е третият по величина търговски сътрудник на Австралия. През 2017 година годишната двустранна търговия възлиза на над 47,7 милиарда евро, а позитивното комерсиално салдо за Европейски Съюз се равнява на над 21 милиарда евро. Износът на Европейски Съюз за Австралия е най-вече на промишлени артикули, до момента в който в износа на Австралия за Европейски Съюз главен дял заемат минералните първични материали и селскостопанските артикули. Дружества от Европейски Съюз дават търговски услуги на стойност съвсем 20 милиарда евро в Австралия и имат вложения в страната за над 160 милиарда евро (през 2016 г.).

При годишен двустранен търговски продан на стойност над 8,7 милиарда евро през 2017 година Европейски Съюз е вторият по величина търговски сътрудник на Нова Зеландия след Австралия. В износа на Нова Зеландия за Европейски Съюз доминират селскостопанските артикули, до момента в който износът на Европейски Съюз за Нова Зеландия е основно на промишлени произведения. За Европейски Съюз търговията с Нова Зеландия се показва в позитивно комерсиално салдо от 1,9 милиарда евро (през 2017 г.), като на сдружения от Европейски Съюз се падат над 10 милиарда евро директни задгранични вложения в Нова Зеландия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР