Съветът на директорите на "Стара планина холд" АД - София

...
Съветът на директорите на "Стара планина холд" АД - София
Коментари Харесай

Стара планина холд ще изкупи още 105 000 собствени акции

Съветът на шефовете на "Стара планина холд " АД - София е взел решение да разгласи начало на процедура по назад изкупуване на лични акции от капитала на сдружението, оповестиха от някогашния приватизационен фонд.

Предвижда се да бъдат събрани до 0.5% от капитала или до 105 000 броя. Обратното изкупуване ще стартира от 5 септември. Минималната и оптималната цена са идентични - 5 лв..
Обратното изкупуване, включително и възнаграждение на изкупените акции, ще продължи до 31 октомври, в това число, прецизираха от холдинга.
В случай на привършване на избраното количество акции - 105 000 броя, процедурата по противоположното изкупуване се приключва като сполучливо завършила. Ако в избрания период не се изкупи оптималния брой акции, съветът на шефовете на "Стара планина холд " АД може да го удължи при надлежно използване на изискванията в оповестената процедура.
Мениджърите на холдинга са избрали "Интернешънъл асет банк " АД за лицензиран капиталов медиатор, на който ще бъде дадена поръчка за изкупуването на лични акции.

При борсовата търговия на 3 септември книжата на "Стара планина холд " затвориха сесията при 5.05 лв. за един брой.

За да изкупи този брой бумаги на компанията ще са нужни 525 хиляди лв.. Счетоводният доклад на "Стара планина холд " в края на полугодието демонстрира съществуването на 1.54 млн. лв. парични средства. Така че няма да има проблем с разплащането с участващите в процедурата акционери.

Към края на юни "Стара планина холд " АД има 221 265 броя лични акции, представляващи 1.05 % от капитала на компанията.

Най-големите акционери в холдинговото сдружение са Potbul Invest Foundation, който управлява 22.17% от капитала, “Гарант 5” ООД - с дял от 12.36%, и ЗУПФ "Алианц България " АД - с 6.88% от книжата с право на глас. Останалите акции се владеене на по-малки вложители.

"Стара планина холд " АД като сдружение от холдингов вид не прави независима комерсиална активност. То е насочило своята активност предпочитано в мениджмънт на дъщерните и асоциираните предприятия. Печалбата на холдинга през първото полугодие доближи 6.68 млн. лв., като е с 9.13% по-висока от същия интервал на предходната година. Съществен резултат върху финансовото положение на компанията майка оказва директната взаимозависимост от финансовото положение на дъщерните и асоциираните предприятия, чиято активност е най-вече експортно насочена - главно към страните от Европейския съюз.

Общите събрания на акционерите на най-големите предприятия от групата на "Стара планина холд " разпределиха част от своята облага за 2018 година под формата на паричен дял. Общият размер, който ще постъпи в компанията майка е в размер на 7.12 млн. лв..

Общото заседание на притежателите на акции на "Стара планина холд " АД, извършено на 16 май, реши част от чистата облага за предходната година в размер на 5 042 746.60 лв. да се изплати на акционерите. Остатъкът пък ще остане като неразпределена облага на холдинговото сдружение. Изплащането на дивидента стартира от 10 юли. Той е максимален в историята на компанията. Общата сума на разпределения дял за акционерите на "Стара планина холд " от основаването й до момента е над 26 млн. лв., оповестиха от компанията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР