Съветът на директорите на Нобеловия фонд реши на свое заседание

...
Съветът на директорите на Нобеловия фонд реши на свое заседание
Коментари Харесай

Нобеловата награда се увеличава с 1 млн. шведски крони

Съветът на шефовете на Нобеловия фонд реши на свое съвещание на 14 септември 2017 година, че Нобеловата премия за 2017 година ще бъде в размер на 9 милиона шведски крони (939 145 евро) за всяка категория. Това съставлява нарастване от 1 милион шведски крони по отношение на миналата година, оповестява уеб сайтът на Нобеловата премия.

" С оповестяването на Нобеловите лауреати 2017 от идната седмица имаме удоволствието да съобщим, че тази година усилваме премията с един милион шведски крони. Нобеловата премия е за просвета, хуманизъм и интернационално съдействие. Във време на тестване на знанията и обстоятелствата тези полезности са по-важни от всеки път ", съобщи Карл-Хенрик Хелдин (Carl-Henrik Heldin), ръководител на Нобеловия фонд.

Размерът на Нобеловата премия бе понижен от 10 милиона шведски крони на 8 милиона шведски крони през 2011 година В същото време бе осъществена разширена стратегия за подсилване на финансите на Нобеловия фонд. Въпреки че ще са нужни продължителни дейности за подсилване на финансите на фондацията в дълготраен проект, ситуацията в този момент се счита за нормализирано.

Амбицията на Нобеловия фонд е да подсигурява, че бъдещият размер на Нобеловата премия ще следва наклонността на действителните приходи в обществото.

Първите Нобелови лауреати ще бъдат оповестени на 2 октомври.

Наградите ще бъдат оповестени, както следва:

Физиология и медицина: понеделник 2 октомври, 12:30 часа (бълг. време)

Физика: вторник 3 октомври, 12:45 ч (бълг. време)

Химия: сряда 4 октомври, 12:45 ч (бълг. време)

Мир: петък, 6 октомври, 12:00 ч (бълг. време)

Икономически науки: понеделник, 9 октомври, 12:45 ч (бълг. време)

Литература: датата ще бъде избрана по-късно

Следвайте тези събития онлайн на формалния уебсайт на Нобеловата премия: https://www.nobelprize.org/

Кой избира нобеловите лауреати?

В последното си наследство, Алфред Нобел, особено дефинира институциите, виновни за награждаването и посочващи нобеловите лауреати. От 1901 година за възлагане на Нобеловите награди се основава на система от номинации, определяни от четири институции: Шведската кралска академия на науките (физика, химия и стопански науки), Каролинският медикохирургически институт в Стокхолм (физиология или медицина), Шведската академия (литература) и 5-членен комитет, определен от норвежкия парламент (за мир).

Правила за избиране на нобеловите лауреати

Да се надяват да получат Нобелова премия могат единствено тези, които са изобретили или разкрили нещо в действителност значимо в една от дисциплините, които шведският академик и предприемач Алфред Нобел е определил - физика, химия, медицина, литература и мир. Наградата в категорията стопанска система се дава едвам от 1968 година.

Никой не може да се предложи самичък, кандидат-лауреатите би трябвало да бъдат номинирани - от някой от предходен нобелов лауреат, от декана на скандинавски факултет в съответната област или от някой различен академик, който Кралската шведска академия на науките смята за заслужен.

Номинираните предават научния си труд за оценка. За всяка от петте дисциплини има комисия от специалисти, включваща 3 до 5 души.

Лауреатите са най-вече по трима в категория. Имената им се оповестяват при започване на октомври. Повечето от тях разбират от медиите, че са получили Нобелова премия.

Официалната гала по награждаването по традиция се организира на 10 декември, годишнината от гибелта на Алфред Нобел. Има строги условия за облеклото. Мъжете би трябвало да носят фракове и бели папионки, като костюмите се шият по поръчка особено за лауреатите. Паричната стойност на премията е към 1 милион евро. Ако има няколко лауреати в една категория, сумата се поделя по избрани правила като парите се таксуват с налог.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР