Съветът на директорите на „Холдинг БДЖ“ ЕАД е взел решение

...
Съветът на директорите на „Холдинг БДЖ“ ЕАД е взел решение
Коментари Харесай

Преобразуват „БДЖ - Пътнически превози“ ЕООД и „БДЖ - Товарни превози“ ЕООД в ЕАД

Съветът на шефовете на „ Холдинг БДЖ “ ЕАД е взел решение за преобразуването на „ БДЖ - Пътнически транспорти “ ЕООД и „ БДЖ - Товарни транспорти “ ЕООД в еднолични акционерни сдружения (ЕАД), оповестяват от пресцентъра на железниците.

Това се прави, с цел да се отговори на условията на новоприетия Закон за обществените предприятия и задължението за обявяване и бистрота на активността и органите им за ръководство. Преобразуването е в съгласие с министъра на превоза, осведомителните технологии и известията.

Освен че ще бъдат преобразувани, двете сдружения ще претърпят промени и в управлението си, които да отговорят на „ нуждата от преразглеждане на организационните структури и главните бизнес процеси и привеждането им към съвременни управнически способи, при понижаване на административно-бюрократичната тежест”. „ В тази връзка в тях следва да се образуват мощни мениджърски екипи, вместо един шеф, които да поемат всички оперативни действия под новата форма на корпоративно управление”, означават от „ Холдинг БДЖ”.

„ Управлението в интервала на превръщане на двете сдружения ще се реализира от екип от до трима души, който да бъде основата на бъдещия Съвет на шефовете, като в същото време приготви и бюджетите за 2020 година, които ще се извършват от новите Съвети на директорите”, афишират от холдинга.

Досегашните шефове на сдруженията „ БДЖ - Пътнически транспорти “ ЕООД и „ БДЖ - Товарни транспорти “ ЕООД - инж. Христо Иванов и инж. Любомир Илиев, са отказали да вземат участие в новия управнически формат. Затова „ първоначално ръководството ще се прави взаимно от шеф и пълномощник, като се организират спомагателни диалози с потвърдени специалисти в железопътния превоз с опит в ръководството на частни и държавни компании”.

Преобразуването на „ БДЖ - Пътнически транспорти “ и „ БДЖ - Товарни транспорти “ в ЕАД се чака да завърши до края на месец януари 2020 година, а окончателното привеждане на сдруженията към условията на Закона за обществените предприятия - до края на месец септември 2020 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР