Съветът на директорите на Държавната консолидационна компания ЕАД освободи Ваня

...
Съветът на директорите на Държавната консолидационна компания ЕАД освободи Ваня
Коментари Харесай

Кадрова рокада удължава агонията на ДКК

" Съветът на шефовете на " Държавната консолидационна компания " ЕАД освободи Ваня Караганева от длъжността изпълнителен шеф. За късия интервал, в който заема този пост, Караганева е направила редица незаконни дейности и безотговорни бездействия, които нанасят съществени финансови вреди на страната - в лицето на самата ДКК, и уронват престижа на Министерство на стопанската система в качеството му на едноличен притежател на капитала на консолидационната компания, гласи публично известие ", публикувано от ДКК.

Според хронологията, Ваня Караганева влиза в управителното тяло на ДКК едвам през септември. Номинацията й е заслуга на Кирил Петков, който по това време към момента е длъжностен министър на стопанската система.

Според " заварените " сътрудници на Караганева обаче за два месеца и половина в директорския ръб Караганева е съумяла да сътвори толкоз безобразия, колкото естествен човек не би могъл да извърши даже за няколко 5-годишни мандата (цитираме известието на ДКК):

- еднолично решение за преустановяване на пълномощията на процесуалния представител на ДКК по 5 висящи търговски каузи и назначение на различен, макар запасите на финансовия инспектор. Новите контракти за правна помощ задължават ДКК с парична сума в размер на 1.120 млн. лева с Данък добавена стойност, и то за към този момент платени услуги;

- еднолично сключване извънсъдебна конвенция с веществен интерес в размер на 50 млн. лева, с друг от утвърждения към този момент от СД на ДКК текст, без следваща глоба или дори информиране на Съвета на шефовете на ДКК;

- като шеф на обществено дружество подписва декларация с погрешно наличие пред Търговския указател, с цел да прикрие фактът, че работи на още едно място, което е друго от висше образователно заведение и болница;

- еднолично е решила да смени банката, обслужваща ДКК - нарушаване на член 28, алинея 3 от Правилника за използване на Закона за обществените предприятия. Освен това, е избрала банка, която не е покрила стрес теста на ЕЦБ, а това би се отразило и на типовете риск към ББР по отношение на кредитната експозиция на ДКК от 147 млн. лева.;

- отхвърля да изплаща в период дължими от ДКК суми към страната (НАП, НОИ) и снабдители, с които ЕАД-то има подписани контракти (ЧЕЗ и др.). Във връзка с провеждания тримесечен мониторинг от ББР на ДКК като кредитополучател, ДКК не може да даде в период нужните удостоверения за липса на обществени задължения;

- издава заповеди за сключване на финансово-счетоводни документи, които са в нарушаване на вътрешните правила на ДКК, ЗФУКПС, член 13, алинея 3, т. 1 и Методическите инструкции на Министерството на финансите;

- еднолично назначава краткотрайни членове на СД на „ Вазовски машиностроителни фабрики “ ЕАД без утвърждението им от Съвета на шефовете и в нарушаване на решение на СД на ДКК;

- еднолично позволява на ВМЗ - Сопот да даде изключителни права за своята продукция на частно юридическо лице без нужното изследване за целенасоченост и без да уведоми Съвета на шефовете на ДКК.

- отхвърля разглеждане на всевъзможни въпроси, свързани с плана за ремонт и реорганизация на язовири. В резултат на това са просрочени нормативно избрани периоди, което крие риск от бедствия и може да докара до тежки финансови загуби за ДКК;

- подписва контракт за правна помощ и консултантски услуги с юрист, който след това е назначен и за ръководител на комисиите за избор на членове на съвета на шефовете на ВМЗ-Сопот, „ Монтажи “ и „ Кинтекс “, както и всички комисии за избор на инспектори на дъщерните сдружения. Адвокатът има достъп до цялата информация на сървъра на ДКК, макар че самият той не е чиновник на Консолидационната компания.

И тъй като всичко изрецитирано дотук очевидно наподобява малко, тримата членове на Съвета на шефовете -  Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска, слагат на Ваня Караганева и дефинитивна диагноза:

" За по-малко от месец работа като изпълнителен шеф, Ваня Караганева блокира работата на ДКК в редица посоки, в това число посредством непозволени еднолични решения.

Действията й демонстрират, че тя схваща управническата отговорност на тази позиция главно като функционалност за нови назначения в ДКК и дъщерните сдружения. Караганева усилва щата на ДКК с по-високоплатени, само че не и оперативно работещи чиновници, без да e ясно от какви източници ще се обезпечава финансирането на тези позиции, които ДКК не може да си разреши. Като част от тази процедура, Караганева е назначила собствен механически помощник на два трудови контракта, с общо заплащане по-голямо от това на шеф отдел в ДКК, като в това време е обективно невероятно служителят да извърши отговорностите си по двата контракта.

В умозаключение, СД на ДКК регистрира като своя неточност избирането на Ваня Караганева за втори изпълнителен шеф на сдружението, без да е посветил задоволително време, с цел да откри дали тя има компетенциите, нужни за тази роля ".

А момент преди да удари последния гонг, Караганева е упрекната и в клеветничество, и в опит да " дерибейства " от името и за сметка на принципала: " Съветът на шефовете на ДКК не приема за достоверни внушенията, правени от Караганева на съвещания на СД, че всички нейни дейности са по разпореждане на Министерство на стопанската система. ДКК се опълчва на спекулации, че принципалът в лицето на министъра на стопанската система може да носи отговорност за дейности на Караганева, които са срещу интереса на сдружението! "

Както се споделя на известен диалект - на съда всичко е ясно, да влезе убитият!

Както се споделя в последното изречение от известието за кадровата рокада - по отношение на гореизложеното, ДКК е сезирала  способените органи!

Както се споделя не в стотици, а в хиляди изявления на " БАНКЕРЪ " по сходни мотиви - за какво блюстителите на държавния интерес търпяха издевателствата на Караганева толкоз време, а не я изгониха още на второто нарушаване?

Очаквайте детайлности...
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР