Съветът на директорите на Банката на Русия на заседанието си

...
Съветът на директорите на Банката на Русия на заседанието си
Коментари Харесай

Банката на Русия намали за пети пореден път основната лихва

Съветът на шефовете на Банката на Русия на съвещанието си в петък намали главния си лихвен % за пети следващ път - с 25 базисни пункта до 6.25% годишно. На предходното съвещание на борда на 25 октомври ставката бе понижена с 50 базисни пункта - от 7% на 6,50% годишно.

В известието на централна банка на Руската федерация се показва, че забавянето на инфлацията в страната е по-бързо от плануваното. Инфлационните упования на популацията не престават да понижават. Ценовите упования на предприятията като цяло не са се трансформирали.

Темпът на напредък на съветската стопанска система през III-то тримесечие се усили, само че към момента е мъчно да се оцени неговата резистентност. Рисковете от доста закъснение в международната стопанска система остават. В кратковременен проект дефлационните опасности надвиват над проинфлационните. Като се има поради актуалната парична политика, годишната инфлация ще бъде 3,5-4,0% в края на 2020 година и ще остане близо 4% в бъдеще.

С развиването на обстановката, Банката на Русия ще оцени опцията за по-нататъшно понижаване на главния лихвен % през първата половина на 2020 година.

Динамиката на инфлацията. Забавянето на инфлацията е по-бързо от плануваното. Годишният ритъм на напредък на потребителските цени през ноември падна до 3,5% (от 3,8% през октомври 2019 г.) и съгласно изчисленията към 9 декември възлиза на към 3,4%. В края на 2019 година Банката на Русия предвижда инфлацията да спадне до диапазона от 2,9-3,2%.

Според досегашните резултатите през 2019 година темпът на напредък на Брутният вътрешен продукт може да бъде по-близо до горната граница на прогнозния диапазон на Банката на Русия - 0,8-1,3%. Това се дължи най-вече на по-високия от предстоящото годишен ритъм на напредък на Брутният вътрешен продукт през III-то тримесечие. През третото и четвъртото тримесечия се следи леко усъвършенстване в динамичността на вътрешното търсене. Инвестиционната интензивност леко се е нараснала, в това число по отношение на увеличение на финансовите разноски на бюджета.

Въпреки това, устойчивостта на такива темпове на стопански напредък към момента е сложна за оценка, са сподели още в известието на банката.

Прогнозата за растежа на Брутният вътрешен продукт през 2020-2022 година, поддържана от Банката на Русия остава без смяна. Темпът на напредък последователно ще се усили от 0,8-1,3% през 2019 година до 2-3% през 2022 година Това е допустимо, защото държавното управление подхваща редица ограничения за превъзмогване на структурните ограничавания, в това число осъществяването на национални планове. В същото време забавените темпове на международната стопанска система, предстоящи за прогнозния небосвод, ще продължат да имат ограничителен резултат върху растежа на съветската стопанска система, се споделя още в известието на банката. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР