Съветът на директорите на Автомагистрали се увеличава с двама нови

...
Съветът на директорите на Автомагистрали се увеличава с двама нови
Коментари Харесай

Нови назначения в държавната Автомагистрали подготвят смяната на шефа й

Съветът на шефовете на " Автомагистрали " се усилва с двама нови членове - Цветан Петков и Евгени Генчев. Това е решение на вицепремиера и министъра на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов, оповестиха от подопечното му ведомство.

Петков и Генчев са чиновници на " Автомагистрали " ЕАД, назначени от изпълнителния шеф по времето на ГЕРБ Стоян Беличев.

Цветан Петков от три години е шеф " Инфраструктурно строителство " в държавната компания, а Евгени Генчев е основен инженер на сдружението и в последните три години и половина е шеф " Експлоатация и поддръжка ", е посочено в известието на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ).

Новината идва откакто в понеделник беше Десислава Христова . Тя също бе в управлението на " Автомагистрали " по времето на ГЕРБ в интервала 2018 - 2019 година, само че напусна " непринудено " откакто изтече запис на неин телефонен диалог с началник в пътната организация, в който настояваше " на Иван да се дават повече поръчки ". Върна се още веднъж през 2021 година в началото със заповед на тогавашния длъжностен министър на районното развиване Виолета Комитова, а малко по-късно стана и втори изпълнителен шеф след извършен конкурс от квотата на Министерство на регионалното развитие.

Новите промени в управлението на " Автомагистрали " към момента не са вписани в Търговския указател.

Като принципал на държавното сдружение министър Караджов носи отговорност то да се ръководи професионално и в полза на всички български жители.

" Възлагам на новото управление да се погрижи почтено и отговорно, при съблюдаване на строга финансова дисциплинираност, за ползите на сдружението, респективно – на Министерство на регионалното развитие и страната. Най-неотложната задача, която им слагам, е да ускорят работата по двата целта на министерството - доизграждането на автомагистрала " Хемус " и на скоростния път " Видин - Ботевград ", споделя Гроздан Караджов, представен от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие.

Така за по-малко от година директорският ръб на " Автомагистрали " се усили двойно – от 3-ма членове по времето на ГЕРБ на 6-ма все още.

Останалите четирима са изпълнителният шеф Иван Станчев и членовете на борда Филип Маркуев (от квотата на МРРБ) и двамата самостоятелни - Гено Георгиев и Владимир Трифонов .

С изключение на Филип Маркуев, останалите в директорския ръб на държавната компания са фрагменти, свързани с ръководството на ГЕРБ. Нещо повече по един или различен метод те са обвързани и с инхаус поръчките, посредством които бяха раздадени над 4 милиарда лева по времето на третото държавно управление на ГЕРБ на строителни компании по непрогледен метод.

За петък е планувано съвещание на Съвета на шефовете на " Автомагистрали " , научи Mediapool. Очакванията са на него да има промяна на изпълнителния шеф.

Предложението на принципала на сдружението Гроздан Караджов е актуалният основен инженер Евгени Генчев да стане изпълнителен шеф, като смени назначения от Комитова Иван Станчев, съгласно протокол, с който Mediapool разполага. От него излиза наяве, че в началото Караджов е имал желание да в профил Иван Станчев от управлението на държавната компания, само че в следствие е трансформирал решението си.

Част от директорския ръб е срещу промяната на изпълнителния шеф, само че е допустимо против заричане да запазят постовете си да трансформират позицията си. Аргументите им са, че като основен инженер в " Автомагистрали " Евгени Генчев има отношение и към инхаус възлагането, защото бившето управление е съгласувало с него всички контракти, преди да ги подпише.

Част от останалите в директорския ръб обаче също са свързани с инхаус поръчките като шефове на дирекции или отдели в държавната компания по времето на ГЕРБ. Гено Георгиев е бил началник на отдел " Механизация и автотранспорт " в интервала 2017 - 2020 година Той е приключил Академията на Министерство на вътрешните работи и 10 години е работил в структурата на вътрешното министерство.

Настоящият изпълнителен шеф Иван Станчев бе назначен като началник на отдел " Укрепване на свлачища " при започване на 2021 година със задача да форсира работата по осъществяването на обектите.

Владимир Трифонов дълги години е работил в Комисията за защита на конкуренцията в дирекцията, която преглежда жалбите против извършени публични поръчки. Преди да влезе в управлението на " Автомагистрали " е бил юрист в Държавна организация " Елктронно ръководство ".

Последният Филип Франц Маркулиев е бил в ръководството на " Бургаспътстрой " АД през 2018 година, демонстрира Търговският указател. Компанията е благосъстоятелност на кипърската офшорка " Грутал холдингс лимитид ", която се ръководи от Георги Стефанов Петров. Допреди няколко години компанията беше обвързвана с банкрутиралия към този момент " Холдинг Пътища ", който се контролираше от избягалия в Дубай хазартен необут Васил Божков.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР