Съветът ЕКОФИН направи преглед на напредъка в укрепването на Банковия

...
Съветът ЕКОФИН направи преглед на напредъка в укрепването на Банковия
Коментари Харесай

Съветът ЕКОФИН направи преглед на Банковия съюз по време на финландското председателство

Съветът ЕКОФИН направи обзор на напредъка в укрепването на Банковия съюз по време на финландското председателство, като одобри и изводи по отношение на битката с изпирането на пари и финансирането на тероризма. Това стана ясно от декемврийския бюлетин „ Основни стопански и политически решения в Европейски Съюз ", оповестен от финансовото министерство, който показва резултатите от съвещанията на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН) и позициите на България по обсъжданите тематики.

Докладът за напредъка прави равносметка на предлагането за основаване на Европейска скица за гарантиране на депозитите, използването на "банковия пакет ", както и на проектът за деяние за справяне с необслужваните заеми.

В подтекста на Конференцията на Организация на обединените нации по изменението на климата (COP25) в Мадрид Съветът утвърди работен проект за дейности в региона на климата, съгласно който в границите на ЕКОФИН ще се организират постоянни политически полемики по тематиката. Комисията рапортува напредъка при осъществяването на проекта за деяние от 2018 година за стабилно финансиране и правенето на тактиката за зелено финансиране за новия „ зелен курс “.

Европейският съюз работи за основаването на нови правила в поддръжка на екологично устойчивите вложения. Целта е финансовите потоци да се пренасочат към устойчиви вложения. Гарантирането на резистентен и приобщаващ напредък е част от напъните на Европейски Съюз за реализиране на неговите цели в региона на климата и енергетиката в сходство с Парижкото съглашение по отношение на изменението на климата и Програмата на Организация на обединените нации за стабилно развиване до 2030 година

Съветът одобри и изводи по отношение на данъчното облагане на силата като даде своята поддръжка за актуализиране на правната рамка. Директивата за данъчно облагане на силата играе значима роля за хармонизирането на енергийното данъчно облагане и вярното действие на вътрешния пазар на Европейски Съюз. Преразглеждането на директивата също по този начин би могло да способства и за екологични цели и да подкрепи прехода към климатично безпристрастен Европейски съюз.

България поддържа плана на декларация по отношение на работния проект за деяние в региона на климатичните промени на Съвета ЕКОФИН. Страната ни поддържа напъните на Европейски Съюз и страните членки за използване на Парижкото съглашение, като в същото време отбелязва, че не би трябвало да се прибавят нови детайли към към този момент контрактуваните цели на Европейски Съюз до 2030 година "В процеса на създаване на ограничения по използването на законодателните оферти от пакета за стабилно финансиране би трябвало да се акцентира на вероятните тласъци за частния бранш, с цел да приспособява своите бизнес модели, като стартират да регистрират рисковете и факторите за резистентност, както и да бъдат въведени тласъци за жителите да трансформират своето държание към по-устойчиво ", се споделя още в позицията на страната ни.

България не възразява против преразглеждането на директивата по отношение на преструктурирането на правната рамката на Общността за данъчно облагане на енергийните артикули и електрическата енергия, като смята че енергийното данъчно облагане би могло да има допълваща, само че не и съществена роля за реализиране на поставените цели от страна на Европейски Съюз за намаляване последствията от изменението на климата.

Министрите одобриха изводи по отношение на укрепването на европейската архитектура за развиване. В заключенията се акцентира нуждата тя да бъде по-силна, по-гъвкава, интегрирана, съгласувана, стратегическа и отговаряща на климатичните промени и потребностите на развиването. Те дават поддръжка на краткосрочните ограничения, показани в отчета на Групата на изтъкнатите персони, и обрисуват пътя за подготовка на вероятните бъдещи институционални промени. България поддържа плана на изводи на Съвета и рекомендациите на Групата на високо ниво „ на мъдреците “ за осъществяване на самостоятелни и задълбочени изследвания за изпълнимост и на трите разновидността.

На съвещанието Съветът одобри и взаимното изказване на Съвета и Европейска комисия по отношение на „ постоянните валути “. „ Стабилни валути “ е наименованието, обещано на подкатегория криптоактиви, предопределени да поддържат постоянна стойност, обвързвана с различен актив, като понижават съмненията на цените, които засягат криптовалути като биткойн. Тези валути имат евентуални преимущества като да вземем за пример по-евтини и по-ефикасни трансгранични заплащания. От друга страна обаче „ постоянните валути “ пораждат обилни регулаторни и надзорни опасения. "Считаме, че методът на законодателите, регулаторите и надзорните органи към криптоактивите, включително „ постоянните валути “, би трябвало да е съгласуван и консистентен на равнище Европейски Съюз ", се споделя в позицията на България.

Съветът одобри още няколко изводи, свързани с битката с изпирането на пари и финансирането на тероризма, както и със задълбочаването на Съюза на финансовите пазари. Целта е да се обезпечат насоки за бъдещата работа на Комисията в тази област, и по-специално да се прегледат способи за хармонизиране на разпоредбите за битка с изпирането на пари и да се ускори надзорът във връзка с битката с изпирането на пари в целия Европейски Съюз.

Комисията показа информация за положението на осъществяването на проекта за деяние за справяне с необслужваните заеми в Европа. Въпреки че общият брой на необслужваните заеми продължава да понижава, размерът им в някои страни членки остава висок.

Що се отнася до законодателната работа, през април 2019 бе признат регламентът за пруденциалната защитна мярка. Министрите утвърдиха решения и рекомендации на Съвета по отношение на използването на Пакта за непоклатимост и напредък за 2019 година констатиращи, че Унгария и Румъния не са подхванали ефикасни дейности в отговор на рекомендациите на Съвета от юни 2019 година, както и рекомендациите към тях за поправяне на следеното доста отклоняване от проекта им за корекции за реализиране на средносрочната им бюджетна цел.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР