Съвет на учените към министъра на околната среда и водите

...
Съвет на учените към министъра на околната среда и водите
Коментари Харесай

Учреден е Съветът на учените към министъра на околната среда и водите


Съвет на учените към министъра на околната среда и водите беше основан на тържествено съвещание в централната зала на Националния археологически музей. Министър Нено Димов откри през днешния ден учредителното съвещание на новия съвет, който ще е самостоятелен съвещателен орган, подпомагащ министъра в провеждането на държавната политика по ръководството и опазването на околната среда.

„ Науката е фундаментът в човешкото развиване и история. Това стои и в основата на решението за съставяне на Съвет на учените към министъра “, уточни Нино Димов. „ Науката е моторът, тя дава силата, с цел да се придвижваме напред. Ще отворим съвета към водещи учени,институти и университети, с цел да може в необятен спор да се раждат най-хубавите решения “, добави той. Министърът изясни, че критерият при подбора на членовете на Съвета на учените е Рейтинговата система за университетите у нас, която класира висшите учебни заведения по професионални посоки, използвани в областта на околната среда. „ Най-важното е науката и ръководството оптимално да се слагат „ в услуга на търсенето на баланс сред човешкото здраве, чистотата на околната среда и икономическото развиване, тъй като този е пътят на просперитета и благоденствието, към което се стреми обществото “, съобщи министър Димов.

По негова самодейност за присъединяване в Съвета бяха поканени 26-ма представители на университетските среди и научната общественост от цялата страна. Сред тях ръководители на звена от Българска академия на науките и декани на упълномощени висши учебни заведения с експертиза по проблематиката на околната среда и водите. На учредителното съвещание участваха първият министър на околната среда проф. Александър Александров и доцент доктор Ирина Костова, декан на Хидротехническия факултет в Университета по архитектура, строителство и геодезия и министър на околната среда в служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков.

„ Надявам се министър Нено Димов да има сили и време да осъществя концепцията си за повече просвета в провеждането на държавната политика по ръководството и опазването на околната среда. Благоприятно е събитието, че самият министър Димов самичък е правил просвета “, сподели проф. Александров, доайенът измежду министрите на околната среда и водите, който пожела триумф на учредения Съвет на учените. „ Ще сътрудничим ползотворно на министъра и ще работим в екип освен при правенето на мнения, само че и в идното основаване на методики “, съобщи подготвеност доцент Ирина Костова. Всички учредители приветстваха основаването на съвета и обявиха подготвеност интензивно да вземат участие в работата му.

Първият съответен проблем, по който министър Нено Димов ще чака помощ е тематиката за чистотата на атмосферния въздух. Ще се търсят новаторски научни решения за този проблем. Към съвета ще има профилирани групи, които ще работят по тематиките за чистотата на водите, запазване на биоразнообразието, кръговата стопанска система и други проблеми, свързани с опазването на околната среда и водите.

В учредителния лист на Съвета на учените към министъра на околната среда и водите, одобрени със заповед на министъра са записани имената на ръководителя – Нено Димов, проф. доктор Вили Харизанова, декан на факултет по растителна отбрана и агроекология, Аграрен университет – Пловдив, комисар доцент доктор Иван Тодоров, декан на факултет „ Пожарна сигурност и отбрана на населението”, Академия на Министерство на вътрешните работи – София, проф. доктор Мариана Дончева-Бонева, декан на факултет „ Екология и ландшафтна архитектура “, Лесотехнически университет – София, доцент доктор Ивайло Копрев, декан на Миннотехнологичен факултет, МГУ „ Св. Иван Рилски “ – София, доцент доктор Стоян Шишков, декан на Биологическия факултет, СУ „ Св. Климент Охридски “, проф. дфн Александър Драйшу, декан на Физическия факултет, СУ „ Св. Климент Охридски “, проф. доктор инж. Валентин Колев, декан на Електротехнически факултет, ТУ – София, доцент доктор Димитър Панайотов, декан на Аграрен факултет, Тракийски университет – Стара Загора, проф. д. ик. н. Пламен Мишев, декан на Бизнес факултет, УНСС, доцент доктор инж. Ирина Костова, декан на Хидротехнически факултет, УАСАГ, проф. доктор инж. Мария Кършева, декан на факултет по химично и редовно инженерство, ХМУ – София, доцент доктор Петинка Галчева, декан на Факултет по естествени науки, ШУ „ Еп. Константин Преславски “, проф. доктор инж. Иван Миленов, началник на катедра „ Електроснабдяване и електрообзавеждане в превоза “, Висше транспортно учебно заведение „ Тодор Каблешков “ – София, проф. доктор Мирослав Цветков, шеф на образователен отдел във ВВМУ „ Никола Йонков Вапцаров “ – Варна, доцент доктор Веселин Кметов, декан на Химически факултет, ПУ „ Паисий Хилендарски “, проф. доктор Валентин Ненов, зам.-ректор по научно изследователската активност, университет „ Проф. доктор Асен Златаров “ – Бургас, проф. доктор Христомир Брънзов, шеф на Национален институт по метеорология и хидрология – Българска академия на науките, проф. доктор Снежанка Мончева, шеф на Институт по океанология – Българска академия на науките, доцент доктор Людмил Вагалински, шеф на Национален археологически институт с музей – Българска академия на науките, доцент доктор Христо Попов, зам.-директор на НАИМ – Българска академия на науките, доцент доктор Анна Ганева, шеф на ИБЕИ – Българска академия на науките, доцент доктор Христо Хинков, дм, шеф на Национален център за публично здраве и разбори, инж. Богдан Богданов – почетен член, проф. Никола Колев – почетен член, проф. Александър Александров – почетен член, проф. Георги Цанков – почетен член.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР