Съвет на мъдреците или експертна група да обсъжда стратегическите въпроси

...
Съвет на мъдреците или експертна група да обсъжда стратегическите въпроси
Коментари Харесай

Германия и Франция с предложения за подсилване на НАТО

Съвет на мъдреците или експертна група да разисква стратегическите въпроси в НАТО - това оферират Германия и Франция настрана една от друга. Целта: да бъде заздравен Северноатлантическият алианс, на фона на рецензии за качествата и ролята на организацията. Лидерската среща на върха в Лондон през декември ще би трябвало да реши накъде ще се развива НАТО.

Темата за единството в Алианса измести всички останали въпроси от Срещата на външните министри. Какво оферират Франция и Германия?

Дни преди Срещата на върха на НАТО в Лондон външните министри на страните членки обсъждаха в Брюксел точно тематиката за единството. След думите на френския президент Макрон, че НАТО е в мозъчна гибел и след констатацията на държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео, че НАТО може да се трансформира в отживялост, в случай че не се промени, Франция и Германия издигнаха късно нощес две забавни начинания, без значение една от друга.

Германия предлага съвет от специалисти да разисква стратегическите въпроси пред Алианса, а Франция - съвет на мъдреци, формиран от политически фигури. И двете оферти целят да сплотят 29-те, измежду които личат от ден на ден пробойни и пукнатини: по въпроса за турската интервенция в Сирия и пазаруването на съветско въоръжение, американското евакуиране от Сирия и забавните в последно време връзки с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг много внимателно отхвърли да влиза в елементи за немското и френското предложение. Но не пропусна да съобщи още веднъж, че НАТО е по-обединен от всеки път - с повече учения, бойци и средства за защита.

Външният министър на България Екатерина Захариева, която съставлява страната ни в Северноатлантическия съвет, беше безапелационна, че НАТО не е в мозъчна гибел. Външният ни министър добави, че НАТО е главният фактор, който подсигурява националната ни сигурност и това е отвън всякакво подозрение.

НАТО би трябвало да бъде съхранен, а не опустошен - към тази позиция се сплотиха външните министри на Алианса.
Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Аз смятам, че НАТО не е в мозъчна гибел. Сигурността на Европа е директно обвързвана с НАТО и надлежно със Съединени американски щати. Неслучайно толкоз внимание се отделя на споделената отговорност. Всеки би трябвало да носи своята отговорност.
Повечето съдружници в НАТО обаче остро подлагаха на критика френския президент Еманюел Макрон за позицията му, че Съединени американски щати и европейските страни членки мъчно се е координират.
Йенс Столтенберг, общоприет секретар на НАТО: Има различия сред съдружниците - по въпроси като търговията, климатичните промени, нуклеарната договорка с Иран и обстановката в Североизточна Сирия. Но би трябвало да останем обединени. Приветствам всички старания за укрепване на европейския дирек на НАТО. Но не като опция на НАТО, а като допълнение към НАТО. Всеки опит да разделим Европа от Америка, отслабва освен НАТО, само че и Америка.
Остри сигнали обаче идват и от Съединените щати, чийто държавен секретар съобщи, че НАТО би трябвало да се промени или рискува да се трансформира в отживялост.
Майк Помпео, държавен секретар на Съединени американски щати: Очаквам с неспокойствие срещата на водачите през декември. Вярвам, че ще подготвим изискванията за лидерската среща, която ще продължи да движи напред извънредно значимата роля на НАТО.
До Лондон, а и евентуално след него, Германия и Франция ще търсят способи да вдъхнат нов живот на Алианса: посредством съвет на мъдреците или експертен екип, който да разисква стратегически въпроси пред 29-те.
Йенс Столтенберг, общоприет секретар на НАТО: Първо, всички съдружници показаха мощна поддръжка към НАТО и значимостта на трансатлантическото единение. Предложението на министър Хайко Маас получи положителна оценка на доста съдружници, то има стойност и ще го обсъдим в навечерието на идната среща на водачите.
Какво ще решат водачите - ще стане ясно при започване на декември.

По отношение на Черно море през днешния ден министрите ще препотвърдят към този момент признатия през април пакет - за повече учения, с повече военни и по-засилено наличие на НАТО. Преди седмица четири съюзнически кораба, в това число българският " Шквал ", акостираха в украинското пристанище Одеса за взаимни учения.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР